Невиждана досега хакерска атака порази десетки държави по целия свят

Хакерска атака е засегнала десетки страни по света, включително Австралия, Белгия, Франция, Великобритания, Русия Германия, Испания, Италия и Мексико. Медицински заведения в столицата Лондон, Северозападна Англия

и други части на страната съобщиха за компютърни проблеми. Размерът на атаката предполага, че става дума за координирано и добре планирано нападение.

Пациентите са призовани да не ходят в съответните болници, освен ако случаят е спешен. 

"След предполагаема кибератака на национално равнище вземаме всички възможни предпазни мерки, за да защитим местните системи и услуги на Националната здравна служба", съобщи здравната служба в Мърсисайд.

Националната здравна служба на Великобритания е източник на гордост за мнозина британци, но изпитва сериозни бюджетни проблеми, отбелязва АП. 

"Известно ни е за проблем с киберсигурността и работим по намирането на решение", каза говорител на киберотдела на Националната здравна служба, цитиран от Ройтерс. 

Според него нападението не е било насочено специално към здравната служба и е засегнало организации от редица сектори. 

Киберекспертите на службата получават помощ от Националния център за киберсигурност, министерството на здравеопазването и Националната здравна служба за района на Англия. По данни на Ройтерс са засегнати 16 организации, част от мрежата на Националната здравна служба. 

В резултат на компютърната атака много болници са прекратили приемането на пациенти, освен в отделенията за бърза помощ и семейните терапевтични клиники. 

Освен това спешната помощ е била пренасочена към болници, които не са изложени на хакерската атака. Киберотделът на Националната здравна служба уверява, че хакерите не са успели да получат достъп до лични данни на пациентите. 

В разследването на инцидента вече са се включили Националният център за киберсигурност и Националната агенция за борба с престъпността. Смята се, че вирусът, с който са заразени засегнатите компютри, е известен като "Уона декриптър". Дигиталните атаки с цел откуп обикновено криптират от разстояние файлове на компютрите и после искат заплащане, за да ги декриптират, съобщава Ройтерс.

Националната здравна служба съобщи в комюнике, че вирусната атака е засегнала десетки страни по света, включително Австралия, Белгия, Франция, Германия, Испания, Италия и Мексико, предаде Франс прес. 

В Испания сред засегнатите компании са най-голямата телекомуникационна компания в страната "Телефоника", енергийната компания "Ибердрола" и компанията за доставка на природен газ "Газ натурал".

Русия и Испания в най-голяма степен са пострадали от компютърния вирус, поразил сървърите на болници във Великобритания, съобщи в. "Индипендънт", като се позовава на британски експерт в областта на киберсигурността.

"Тази кибератака има много по-голям, отколкото /само поразяването на компютрите/ в Националната здравна служба, заявил директорът по сигурността в компанията Аномали Лабс, Травис Фаръл. "Изглежда става дума за гигантска кампания, която в най-голяма степен е ударила Испания и Русия".