Разследват 150 души за кибер атаката срещу България

Прокуратурата разследва още близо 150 души, свързани с кибератаката срещу държавни институции и сайтове, предава NOVA.

Предстои българските власти да поискат екстрадирането на руския хакер, за който предполагат, че стои зад атаката към 14 български сайта в събота.

Още вчера бяха изяснени самоличността и адреса му в руския град Магнитогорск.

Вече установеният руски хакер най-вероятно не е действал сам и е част от руската хакерска група „Килнет”, която пое отговорност за масираната атака. 

„Колегите проверяват още близо 150 лица, за евентуална съпричастност, дали и те имат някакво отношение към извършеното престъпление”, заяви Десислава Петрова, говорител на софийската градска прокуратура.

Разследването до момента показва, че ударът е станал чрез стотици заразени компютри, разположени в различни географски точки.

„Първото място, което беше локализирано като източник на атаката, беше Магнитогорск, но в последствие бяха установени и други места, откъдето е дошла атаката. Всичко това е обект на нашето разследване”, заяви Десислава Петрова.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов  атаката срещу български сайтове едва ли е дело на руското правителство и служби.

„Ако Русия заповяда атака с възможностите на кибер армията, която има, за никой не е тайна, че поддържа киберармия, мисля, че щяхме да го усетим много по-болезнено”, посочи Спас Иванов.

По негови думи подходът по-скоро говори за единична акция.

„Аз бих го приел по-скоро като предупреждение, когато атакуваш официални сайтове на една държава, не ги атакуваш събота и неделя, когато нацията спи и яде, а ги атакуваш днес, работен ден, понеделник сутрин, да блокираш дейността”, обясни Иванов.

Кибератаката успя да засегне сайта на Президентството. Но е била насочена и към различни български институции, агенции,  летища, дори медии - при повечето неуспешно.

„Сайтът на Летище Бургас е бил временно недостъпен, за кратко, около 13 часа на 15 октомври”, обясни Десислава Петрова.

Целта не е била източване на чувствителна информация, а затруднен достъп на потребителите до сайтовете.

Вече е образувано и досъдебно производство за компютърно престъпление, засягащо критична инфраструктура в България.