Петър Кирков е новият национален координатор по киберсигурност

Премиерът Гълъб Донев е назначил Петър Кирков за национален координатор по киберсигурността, съобщава правителствената пресслужба. Той заменя Красимир Симонски, назначен в края на юли 2021 г.

Той е директор на дирекция "Мрежова и информационна сигурност" в Министерство на електронното управление, където отговаря за националните и европейските политики и нормативни актове, свързани с киберсигурност и защита на данните иНационалния екип за реагиране на инциденти с компютърна сигурност (CERT-BG).

Кирков е завършил Техническия университет в София, специалност "Комуникационна техника и технологии". Кариерата му преминава в сферата на киберсигурността, на различни нива, в организации от публичния и частния сектор.

Според предоставената от правителствената пресслужба визитка през 18-годишния си опит е участвал в множество проекти, свързани със защита на данни, дизайна и имплементацията на високонадеждни и високопроизводителни IT системи, комуникационни мрежи и решения за защита на корпоративните информационни активи и ресурси. Ръководил е консултантско и IT одит звено в голяма компания. Регистриран е като вещо лице в съдебната система на България с опит в цифрова криминология.