Наков: Малко са годните за IT сектора

„Екосистемата на предприемачеството върви ръка за ръка с IT индустрията,

защото много често предприемачеството е технологично и или е върху IT, или има елементи на IT, защото в днешно време всичко се програмира“. Това казва гуруто в IT обучението у нас Светлин Наков, едно от големите имена в най-бързо развиващия се сектор в България и сред основателите на Академията на Telerik. Компанията беше продадена в края на 2014 година – не за 1 евро, а за $263 милиона – на стратегически инвеститор и на светло.

Пазарната нужда за програмисти в България е толкова голяма, че все повече фирми са готови да плащат заплати на тези, които се обучават.

Според Наков завършването на компютърна специалност в някой от ВУЗ-овете ни не е гаранция за стартиране на успешен бизнес. Освен ако нямате и добри познания какво точно ще правите и как да го продадете на клиентите.

Светлин Наков създава свой Софтуерен университет, където кандидатстват над 6000 души годишно. След конференцията StartUP@Blagoevgrad, на която изнесе една вдъхновяваща лекция.

 

Ето какво каза Светлин Наков:

Единственото нещо, което ни лимитира в момента, са недостатъчните кадри, но фирмите започнаха да се осъзнават. В началото бяха разни академийки, а след това може би с академията на Telerik всички разбраха, че можеш и сам да си обучаваш кадрите – нещо, което говоря от поне десет години.

Сега със Софтуерния университет пак започват по-големи количества кадри да излизат на пазара. България продължава да е място, където има талант и кадърни хора, но може би това, което нямаме, е количество.

Специално в софтуерния сектор безплатното образование стана на мода и мисля, че аз имам известна вина. Причината е, че софтуерните компании са лошо притиснати от липсата на кадри и са склонни дори да плащат пари на някой, който учи.

Аз лично съм организирал обучения, в които участниците получават нещо като заплата, за да учат. Те не произвеждаха нищо и правиха само домашни, така че не носиха нищо на компанията, която плаща.

Има голяма борба за таланта, това не е просто търсене. Всяка фирма има нужда от топ хора, но не всяка има опита и знанието да изгради учебен център. Това е трудно, трябват ти сериозни и вдъхновяващи хора, трябва доста работа и сериозен бюджет.

Няма кого да обучаваме. Истината е, че Софтуерният университет и предшестващите го образователни инициативи за програмисти лека полека преместиха битката за кадри от пазара на труда към пазара на хора, които ще влязат на пазара на труда.

Вече академиите се борят как да привличат хора, защото хората, които са годни да се научат да програмират, са по-малко от нуждите. Ясно е, че пускаме обява, защото нямаме кадри.

 

Следващата стъпка е да ги обучим. Другата е да привлечем хора, които имат акъл, защото ако имаме акъл на входа, ще имаме и на изхода. Имам чувството, че в един момент тази борба ще се пренесе и в детската градина. Щом в спорта е така, защо да не го направим и ние.


Добавете коментар


Защитен код
Обнови