Комисар Кичиков: Човек е там, където е сърцето му

Корабът “Обзор”, на който той бе командир, предизвика фурор с успешното си участие в операцията на Фронтекс

49-годишният Светлан Кичиков попадна в новините на 15 август, когато от ръководството на МВР съобщиха, че е започнала процедура по назначаването му за директор на Главна дирекция “Гранична полиция”. 

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, но детството му минава в Созопол. В този период създава приятелства, които са част от живота му и до днес. След дни - на 29 август, ще навърши 49 г. Аз съм си местен, често казва пред созополии Кичиков, цитиран от 24 часа. 

Завършва гимназия във Варна. Другата голяма група негови приятели са от там. Ваканциите обаче задължително минавали в южното градче, където е бащината му къща. От 1985 до 1990 г. учи във ВНВМУ “Никола Йонков Вапцаров” във Варна, специалност “Корабоводене за военноморския флот”. Завършва с магистърска степен. След това е разпределен в Созопол и служи в бригадата “Леки сили”. Това беше едно от най-боеспособните отделения на флота, припомнят военни.

В системата на МВР е от 1992 г. На 25 години вече е командир на граничен кораб в състава на министерството на отбраната. Кариерата му през следващите 25 години е класически пример за изкачване нагоре стъпка по стъпка без зашеметяващи скокове. В началото е командир на граничнополицейски кораб. След това е повишен в началник на група кораби, зам.-началник на база “Граничнополицейски кораби” в Созопол, а след това и я оглавява. 

Кичиков живее в града от дълги години, откъдето е родът му. Кариерното му досие е безупречно, награждаван е многократно за постигнати успехи.

"Човек е там, където е сърцето му, а не там където е физически" е един от последните му постинги на страницата му във Фейсбук.

Работил е по различни проекти, затова в системата смятат, че той е един от хората, които най-добре познават спецификата на охраната по море. Във визитката му има солиден брой международни обучения - в Германия, САЩ, завършил е ILEA - филиала на ФБР в Унгария, както и многобройни курсове в България. 

Корабът “Обзор”, на който той бе командир, в началото на годината предизвика фурор с успешното си участие в операцията на Фронтекс на гръцко-турската морска граница, дава висока оценка главният секретар на МВР Георги Костов.

Българският екипаж прекарва около 40 дни в Егейско море и с негово съдействие са спасени над 7000 мигранти, които се опитвали в всевъзможни плавателни съдове да стигнат до гръцките брегове. Имат и попадения при залавянето на трафиканти. Кичиков е изключително отдаден на работата си и неведнъж казва пред приятели, че е много горд от постигнатото от България като страна, която координира граничнополицейското сътрудничество по море на всички черноморски държави.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови