Морски вълк с подарък за ЧРД – картина от кап. Крачолов 

Димитър Вандаров е основател на Морската асоциация в Бургас и на 13 август навърши 72 години.

По този повод морският вълк бе сюрпризиран от приятелите си и от моряци-ветерани с ценен подарък – картина от кап. Иван Крачолов /изложбата с творбите на 88-годишния капитан все още е в Клуба на моряка ветеран в Бургас – ЧЕТЕТЕ ТУК!/.

Морският пезаж с изглед от пристанището, му бе връчен от общинската съветничка Карамфилка Апостолова и председателя на клуба – кап. Христо Мушков.

Кой е Димитър Вандаров:

Като бугазлия кореняк обича морето. Занимава се от дете с корабомоделизъм към Пионерския дом. През 1960 година започва да тренира ветроходство в Морски клуб Бургас. През 1962 се връща към корабомоделизма и става републикански шампион по самоходни яхти. През 1964 г. пак е републикански шампион и ходи в Германия на европейско състезание в Магдебург, печели второ място. Става майстор на спорта по корабомоделизъм. От 1965 г. работи по корабите – първо в Тексим, а после в БМФ. От 1981 до 1991 г. в КОТС – кувейтска компания за танкери – превоз на петрол.

През цялото това време му се е случвало поне десетина пъти да стои по година в морето. Бил е на екзотични пристанища като Бомбай, Калкута, в Южна и Северна Корея, Япония по няколко месеца.

През 1991 г. се връща в България и се хваща с бизнес – събиране на хранителните отпадъци от корабите. Пръв е и работи това 7-8 години, след което дошли по-силни и го изтикали от пазара. „Това е мафиотски бизнес, а аз не съм мафиот“, казва Вандаров.

„Четири лета пътувах с кораба „Каварна” до остров Болшевик /сега Св. Анастасия/. Карахме до Болшевик много пионерчета, групи от цялата страна. 

Това беше в началото на 70-те години. Първо тръгвахме от Морска гара, която беше до сегашната автогара Юг. После хората се качваха от Пристанището”, разказва Вандаров. По-късно, когато "Каварна" е бил бракуван, по този курс е пътувал "Теохар Бакърджиев".

Вандаров бе един от хората, които с ентусиазъм защитаваха каузата за отваряне на Морска гара за хората.

Текст burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови