Кметът на Бургас поздрави моряците за Никулден /снимки/

Премиерът в оставка Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес

Кметът на Бургас Димитър Николов отдели време в натоварената си програма днес, за да поздрави моряците за празника им Никулден. Цялото морско войнство се бе събрало в ресторант Форс още от обяд, да за почете светеца с песни, танци, сладки лакърдии, вино и риба.

На тържеството присъства и зам.-кметът Красимир Стойчев, общинският съветник Карамфилка Апостолова, директорът на пристанище Бургас Диян Димов, шефът на Морска администрация Станимир Николов.

Гръцка делегация от пристанище Александруполис също бе сред гостита на празника.

Изненадата дойде с поздравителен адрес от премиера в оставка Бойко Борисов, който бе донесен от общинсикя съветник Калояна Живкова и приет от боцмана Димитър Вандаров.

Преди това Бургас почете паметта на загиналите моряци и рибари. По традиция на Никулден литийно шествие преминава през центъра на града. И тази година то беше предвождано от представители на Военноморска база Бургас.

Шествието тръгна от обновения храм „Св. св. Кирил и Методий“, премина през улиците „Александровска“ и „Богориди“. На моста духовници отслужиха заупокойна молитва.

История:

Как в Бургас е отбелязан за първи път празникът Никулден разбираме от документите, съхранявани във фонда на църквата “Преображение Господне”, където четем, че предисторията на 6 декември 1906 г. започва на 16 юли същата година, когато около 4000 души бургаски граждани, събрани на митинг подписват решение гръцката църква “Успение Богородично”, строена с български пари и труд, да стане българска и се преименува в “Преображение Господне”. 

След митинга е отслужен благодарствен молебен и е избрано църковно настоятелство. Новоизбраното църковно настоятелство отправя молба към Сливенския митрополит Гервасий за отслужване на първата архиерейска служба в църквата. Владиката пристига в Бургас на 4 дек. и на 6 дек. в църквата “Преображение Господне” отслужва литургия в присъстието на множество граждани.

В най-новата история шести декември е обявен за Празник на Бургас през 1992 г. Решението е взето на сесия на Общинския съвет на 29 юли 1992 г. по предложение на тогавашния кмет на града Продан Проданов.

Текст и снимки burgasdream.com

Добавете коментар


Защитен код
Обнови