Контраадмирал Петев, командир на ВМС: Българските моряци получиха висока оценка от НАТО

- Контраадмирал Петев, посрещнахме екипажа на фрегата „Верни“ в навечерието на Никулден. Това планирано ли беше?

- Посрещнахме екипажа на фрегата „Верни“ в прекрасен ден – в навечерието на Никулден. Наистина денят е чудесен, защото 133-ма български моряци се завърнаха от море, изпълнявайки своя дълг към родината, към ВМС, към семействата си, към всичко, в което те са се клели. 

Радостен съм да чуя първите думи от тях, които потвърждават и предварителните оценки за тяхното участие в операцията „Sea Guardian 2016”, както и учението „Mavi Balina 2016” с изключително висока оценка от морското командване на НАТО. Както винаги „Верни“ успяха да докажат, че те са верни на това, което са обещали пред знамето. Особеното в този случай беше, че ние заедно с Италия, Турция и Гърция, се оказахме първите четири страни, които започнахме нова операция по нов формат в Средиземно море.

- Операцията „Sea Guardian 2016” е продължение на предходната „ACTIVE ENDEAVOUR”?

- Точно така. Такъв е замисълът на НАТО, когато предната операция беше по чл. 5, се трансформира в морска операция по сигурност. Тук можем да направим връзката, че тазгодишното учение „Бриз“ 2016 на българските ВМС беше насочено да бъде отработена такава морска операция. 

Така че резултатите, които получихме от участието на нашите кораби, бяха очаквани. Това не намалява в никакъв случай личния принос на всеки един от екипажав успеха на това плаване.

- Участието на българските моряци в операцията по сигурност на НАТО беше ли свързано с ограничаване на бежанския поток по море?

- По принцип операцията на НАТО няма връзка с бежанския поток, тя е насочена към прекъсване на връзките на терористичните и подривни организации. Същевременно не може когато си в морето да останеш несъпричастен с останалите действия, защото успоредно със задачите, които изпълнявахме по море, другата част от постоянните групи на НАТО оказваха поддръжка в контрола на морските пространства и борбата с нелегалния мигрантски поток. 

Българските моряци показаха, че България е съпричастна и  е част от решението не само в борбата с тероризма, но и в борбата с трафика на хора.

- Какво ще пожелаете на българските моряци по повод на техния професионален празник – 6 декември – Никулден?

- Използвам случая да честитя на всички български моряци утрешният хубав празник, най-морският празник – на „Св. Никола“, защото съм убеден, че той много пъти ги е връщал от морето при техните семейства, закрилял ги е и дай Боже да ги закриля и в бъдеще. Честит празник български моряци!

Интервю на радио Фокус

Добавете коментар


Защитен код
Обнови