USА ракетен разрушител отново влезе в Черно море

Щатският ракетен разрушител "Портър" (USS Porter) отново е в Черно море. Ескадреният миноносец пристигна днес в Констанца за участие в учението "Морски щит"

и засилване на сигурността и стабилността в региона, се посочва в съобщение на пресслужбата на Шести американски флот.

В учението край румънския град ще вземе участие и фрегатата "Смели" от състава на българските ВМС. Учението ще се проведе във военноморска база Констанца, пристанище Констанца и Западната част на Черно море. За времето на море ще се отработват епизоди на море, свързани с бойни действия против подводен противник, отразяване на атаките на въздушен и надводен противник, както и епизоди по търсене и спасяване и тактическо маневриране. Основна цел на учението е да се подобри оперативната и тактическа съвместимост между военноморските сили на съюзническите страни и участващите единици, съобщиха от Военноморските сили. 

Дългият 154 метра "Porter" идва в Черно море за втори път в рамките на по-малко от 10 месеца. През юни миналата година той бе за 3 дни във Варна.

Разрушителят е оборудван с крилати ракети "Томахоук" и система за отбрана "Иджис". Екипажът на "Портър" се състои от около 300 моряци, от които близо 100 са жени, стана ясно при миналогодишната визита на разрушителя във Варна . Дама е и командирът на бойния кораб. Според капитан ІІ ранг Андриа Слау, "Портър" е най-добрият разрушител в Шатския флот.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови