Военни кораби от Канада и Испания акостират във Варна

Фрегата "Сент Джоунс" (St. John's) от състава на Кралските канадски военноморски сили пристига на неофициално посещение във Варненското пристанище днес. Заедно с него идва и испанският военен кораб "Алмиранте Хуан де Борбон".

Двата кораба са от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2).

От Щаба на Военноморските сили във Варна съобщиха, че на 13 февруари двата кораба ще участват в съвместно учение PASSEX заедно с румънската фрегата "Регеле Фердинанд", корвета "Решителни" от българските ВМС, вертолет "Пантер" от Морската вертолетна авиобаза "Чайка" и група от Морския специален разузнавателен отряд.

По време на учението ще бъдат отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, учение по отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.

Ученията от типа PASSEX с чуждестранни кораби се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на България, при изявено желание на страните, се казва в официалното съобщение на ВМС.

Корабът "Сент Джоунс" е включен в състава на канадските Военноморски сили на 26 юни 1996г. и е бил модернизиран през 2015г. в рамките на програмата за ъпгрейд на корабите от т.нар. клас "Халифакс".

Той има личен състав от 240 души на борда в това число и екипажът на един хеликоптер "Сий кинг", предназначен за борба с подводници на голямо разстояние от кораба.

Палубата на плавателния съд е оборудвана и със системата "Мечи капан", който позволява кацане и излитане на хеликоптери при изключително тежки условия на море.

За противодействие на подводни лодки Фрегата "Сент Джоунс" е въоръжена и с торпеда "Марк 46", няколко комплекта ракети, сред които и вертикално излитащите "Сий спароу".

Последната международна мисия на кораба, който пристига на посещение във Варна, е през март 2012г. когато той участва в операция в Тихия океан и Карибско море за противодействие на международни престъпни групи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови