Яхтата Фурия ще прекоси Северния Атлантик с бургаския флаг 

Мишо и Диан ще опитат да подобрят досегашния български рекорд в тази опасна  регата

Яхтата "Фурия" тръгва да прекосява Северния Атлантик с бургаския флаг на мачтата.

Това е първо българско участие през новото хилядолетие в най-старата презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи - Twostar. Бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков трябва да прекосят бурните води между Британия и САЩ почти по същия маршрут, по който е пътувал корабът "Титаник" през 1912 година.

Стартът на състезанието ще бъде даден в град Плимът на 29 май, понеделник, 12 часа местно време, а финалът е в Нюпорт, щата Роуд Айлънд. Участват общо 22 ветрохода - 16 в класа за "самотници" и 6 при двучленните екипажи, един от които е нашият. През последните десетина дни Мишо и Диан работиха по подготовката на "Фурия" - натъкмяване на платна, такелаж, зареждане с храна. Двамата са в добро физическо състояние и амбицирани да подобрят най-доброто българско постижение по този маршрут - 22 дни, 9 часа и 12 мин., постигнато през 1986 г. от Светлозар Тенев и Васил Попов с яхта "Булкон Стар":

http://www.yachtsbg.com/RIndex.jsp?counter_id=9&lang=&article_id=1214&category_id=&FormArticles_Page=17#Form 

Михаил Копанов и Диан Зайков вече имат опита и шампионска купа в своя клас от подобно състезание, но по южното направление - от Канарските острови до Карибите. Сега обаче предизвикателството е по-голямо, защото ще минат през зоната на айсбергите. Разстоянието за преодоляване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад - срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан.

За първи път Мишо и Диан ще консумират по време на това плаване предимно дехидратирани храни, подобни на тези, които използват космонавтите. Те са леки и не заемат много място, а екипажът се е постарал да облекчи по всякакъв начин товара на лодката, за да е лека и бърза.

"Искаме да представим достойно бургаската и българската ветроходна школа. Твърдо вярваме, че е време да се възродят българските състезателни участия в презокеанските регати и успехите от 80-те години на миналия век. Благодарим на кмета Димитър Николов и общинските съветници в Бургас за оказаната помощ. Както винаги досега, ние ще дадем всичко от себе си за победа", казаха в навечерието на старта двамата ни ветроходци, които са състезатели на "Порт Бургас".

С решение на местния парламент, Община Бургас подкрепи участието им в състезанието с 10 000 лв. Яхтата "Фурия" пък е предоставена безвъзмездно от нейния собственик Румен Котов.

* Спортна биография на Михаил Копанов и Диан Зайков:

Двамата са членове на Яхт Клуб "Порт Бургас" и се занимават с ветроходство от деца. Михаил Копанов е многократен републикански шампион в класовете Оптимист, Кадет, Четвърттонник, Ял-6, в някои от тях - до 20 пъти. Победител е в много международни регати у нас и извън България, 3 пъти е бил балкански първенец в клас фин, Трето място Европейско п-во клас фин ветерани 2011 г., Второ място световно първенство клас фин ветерани 2008 г. Два пъти носител на наградата Златен глобус.

Диан Зайков  е многократен шампион на България в класовете Конрад 25, IRC и Ял-6, като част от екипажите на яхтите Съндаунър, Венид-Яхт и Юкей. Печели много международни регати с Венид-Яхт, най-значимата от които е Босфора къп през 2014 г. В състава на същия екипаж е награден и с най-престижното ветроходно отличие "Златен глобус" на фондация "Кор Кароли" за 2014 г. 

През декември месец 2014 г. прави първото си преплаване на Атлантическия океан по маршрута Канарските острови - Острови Зелени нос - Мартиника с 45 футова яхта. В началото на 2016 г. участва в регата Антигуа ветроходна седмица (Antigua sailing week) в екипажа на лодка Слипер (J11s), където заемат трето място в клас Racing 4. Победител с яхта "Фурия" в атлантическото рали 2015 г. В края на май 2016 г. с яхта "Фурия" и нейния собственик Румен Котов прекосяват Атлантическия океан от запад на изток, като тръгват от Ле Марин, Мартиника, и пристигат в Лисабон - Португалия, с проплавано без прекъсване разстояние от 3277 морски мили за 20 дни и 12 часа.