ALCOR е най-модерният влекач, засега

"Такъв влекач в Български морски флот не сме имали в цялата 125-годишна история. Честита нова придобивка, моряци! Поръчахме още два.“, похвали се във фейсбук Кирил Домусчиев. 

Българският морски флот направи много сериозна инвестиция, като купи 3 влекача за по 5 милиона евро.В района на Морска гара - Варна се проведе официална церемония по именуването на новия морски влекач, построен от корабостроителния и кораборемонтен завод „МТГ Делфин".

Най-модерната машина в българските пристанища получи името ALCOR. Корабът е построен за Параходство "Български морски флот" АД и ще плава под роден флаг. ALCOR е с дължина 27,6 м и се задвижва от два двигателя Caterpillar, всеки от които с мощност 1800 к.с. Влекачът разполага и с две въртящи се колонки с винтове в дюзи, което му дава възможност да маневрира и при трудни за други влекачи условия. Корабът ще може да извършва както пристанищни, така и морски буксировки, тъй като има неограничен район на плаване.

Строителството на ALCOR бe осъществено под наблюдението на варненския клон на класификационната организация Bureau Veritas. Характеристиките на влекача, доказани по време на ходовите изпитания, го превръщат в най-модерния подобен съд в българските черноморски пристанища. Още на етап проектиране в него са отразени най-новите тенденции в развитието на този клас специализирани морски съдове.

"Такъв влекач в Български морски флот не сме имали в цялата 125-годишна история. Честита нова придобивка, моряци! Поръчахме още два. Вие го заслужавате!", написа във Фейсбук Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на Български морски флот. "Започна изграждането на още два влекача, което ще бъде огромен престиж за България и ще допринесе за развитието на флота", посочи пред БЛИЦ Домусчиев.