Ловецът на акули кап. Христо Спасов съди Румъния

Капитанът от Балчик Христо Спасов съди Румъния в Страсбург за нарушаване на човешките му права и на еврорегламентите за рибарство. „Очаквам всеки момент делото да бъде насрочено. Не искам пари, а справедливост. Румънските власти трябва да бъдат признати за виновни за незаконния ми арест и за целия рекет, на който ме подложиха, съсипвайки голяма част от градения с тежък труд над 20 г. бизнес“,

обясни пред „Труд“ Христо Спасов.

Според него процесът ще е знаков за стотици негови колеги, които от години не могат да упражняват занаята в богатите на акула води на северната ни съседка.

И Румъния, и България, като членки на ЕС, трябва да спазват еврорегламент №2371 от 2002 г., според който „риболовните кораби на общността имат равен достъп до водите и ресурсите във всички води на общността“.

През 2011 г. обаче корабът на капитан Спасов с 10-членен екипаж бе арестуван на 22 мили от брега край Мангалия с мотива, че е бракониерствал. Българинът е обвинен от румънските власти, че без тяхно разрешение е навлязъл в морето в изключителната им икономическа зона.

Въпреки че Христо Спасов притежавал българско разрешително, както и запис в регистъра на риболовните кораби на ЕС, което според еврорегламента му дава право да лови риба във водите на други страни членки на ЕС, стига това да става след 12-милната зона на териториалните води, той остава в ареста за 34 дни.

Корабчето му пък е задържано от румънските власти цяла година.

Два пъти първоинстанционният румънски съд го оправдава, но след протести на прокуратурата делото се възобновява. И така до февруари 2013 г., когато окръжен съд в Мангалия, а след него и апелативен в Констанца налагат на Спасов финансово наказание – специална конфискация на 10 000 леи или около 4400 лв. Той обжалва у нас, но добричките окръжни магистрати отсъждат през август 2016 г., че колегите им са били прави.

„Разгледаха делото ми за 10 секунди! Пълен формализъм! Добре, че в тази държава има и съдии, които си вършат съвестно работата. Върнаха ми вярата, че и държавата може да работи“, обясни кап. Спасов.

В началото на декември м.г. Варненският апелативен съд отказва да допусне изпълнение на наказанието, намирайки преценката на колегите си от Добрич и Констанца за незаконосъобразна. Освен че Спасов е имал всички права и разрешителни, съдът посочи и факта, че е изтекла 2-годишната давност на румънската претенция към него.

В първите дни на тази година съдебната сага е окончателно приключена с решение на Добричкия окръжен съд. Той не призна санкция от 5000 леи – малко над 2000 лв., които румънската държава иска за направени по процеса разноски.

„Приключих, но аз си знам какво ми струваше. Тези разправии ми глътнаха почти всичко, което имах. Два кораба продадох за скрап, за да си плащам разноските по делата и пътните до Румъния. Хората ми си намериха работа другаде. Сега ми остана само един плавателен съд, с който си вадя прехраната. Още поне 3-4 г. ще минат, преди да се стабилизирам малко от този тежък удар. Доволен съм, че най-накрая се доказа и в съда, че съм невинен. Но този тормоз от Румъния трябва да спре, защото са застрашени всички колеги“, категоричен е Христо Спасов.

Затова и той съди Румъния в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.