Морските вълци отбелязват Международния ден на моряка

Целта на тазгодишната кампания е да се даде на широката общественост ясна представа за изключителната важност, която има често пренебрегваната моряшка професия. Днес за 6-та поредна година се отбелязва Международният ден на моряка.

Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) през 2010 година, а официално се тбелязва от 2011 г. и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и жертвите, които трудещите се на море правят за да просперира световната търговия. 

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството.

Датата 25 юни да бъде отбелязвана като Международен ден на моряка, предлага Международната морска организация (IMO), като апелира всички свои страни членки да въведат отбелязването й в националните си законодателства. Решението е огласено с резолюция, приета на 36-ата годишна асамблея на Международната федерация на асоциациите на морските капитани (IFSMA) в Манила, в която участва и председателят на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) Димитър Димитров. Между главните теми на форума бяха предложенията на различни страни за промяна на организацията на носене на вахтената служба и корекции на международните правила за почивка на екипажите. Федерацията заяви единодушно мнението си, че е против всякакви занижения на критериите за почивка на моряците и всякакви изключения от регламентираните часове за отдих. 

Друг обект на дискусии бяха мерките против пиратството, които се предлагат в международен план, и евентуалните последствия, които могат да имат те. Въоръжаването на офицерите на търговските кораби носи риск не само са живота на пиратите, но и на моряците, а евентуална забрана на плащането на откупи, която се обсъжда като проектозакон в САЩ, прави пленените екипажи безпомощни, е отчетено на асамблеята. Със своя резолюция международният форум на асоциациите на капитаните обяви настоящата 2010-а за официална Година на моряка, като израз на признателност към тежкия моряшки труд.

Целта на тазгодишната кампания е да се даде на широката общественост ясна представа за изключителната важност, която има често пренебрегваната моряшка професия. За да отбележи това, Международната морска организация призова, чрез медийна и социална кампания, всички по веригата на търговията в световен мащаб, дори извън морския сектор, да покажат кои са продуктите транспортирани по море, които използваме в ежедневието си.Преди три години  в сила влезе Морската трудова конвенция (MLC 2006). Тя осигури цялостните права и защита на работните места за морските лица в света. 

Изявление на генералния секретар на Организацията на обединените нации, г-н Бан Ки-мун:

“В Деня на моряците, призовавам всички да пожалим мислено тези смели морски лица, мъже и жени от всички краища на света, които са изправени пред опасности и тежки условия на труд, всеки час и всеки ден от годината – и от които всички ние зависим”.

Честит празник, моряци!

Екипът на burgasdream.com продължава реализацията на проекта Капитаните на Бургас, като подготвя следващото събитие- издаване на книга за морското дело в Южното Черноморие и затрогващи истории на морските вълци, прославили през годините България по цял свят.