Моряците от Царевна кацнаха на летище Варна

Евакуираните моряци от кораба "Царевна" пристигнаха с правителствения самолет на летището във Варна. Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата.

"Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна." - разказа един от моряците, цитиран от БНТ

Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам - в Ростов на Дон. Моряците заявиха, че не са сигурни коя страна са представлявали войниците, предполагат, че е Русия.

На летището са и министър-председателят Кирил Петков, придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска.

"Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб." - каза Кирил Петков.

Моряците в "Рожен" също са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск.

"Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична." - каза Теодора Генчовска.

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е координирана изцяло от българското правителство като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

Евакуацията на 14-те български моряци и един украински гражданин започна още в сряда миналата седмица. След като напуснаха кораба, те бяха транспортирани към Донецк, откъдето бе осигурен коридор за безопасното им прибиране.

По собствено желание на кораба останаха петима души, сред които и капитанът.