Петков: Моряците, останали на Царевна, са добре, носят им храна 

Българските моряци, останали на кораба "Царевна", имат избор да напуснат кораба, те не са заложници, даже в момента им се носи храна от хората на пристанището. Това заяви премиерът Кирил Петков на въпрос по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

"Във всеки един момент, когато те решат, могат да бъдат евакуирани, но предпочитат да стоят, защото, ако капитанът напусне кораба, всеки може да го превземе. В момента това е техен избор, нямат опасност за живота, нямат опасност да бъдат без храна и вода и ние следим ситуацията внимателно", допълни министър-председателят. 

Той обясни, че останалите хора от екипажа стоят и чакат да видят дали и кога самият кораб ще може да бъде придвижен от пристанището в Мариупол към България.

С другия кораб в Черноморск също сме в постоянна комуникация и аз много се надявам скоро целият кораб да може да бъде освободен от пристанището, но там, както знаете, има операция за премахване на мини, каза Петков. По думите му няма опасност нито за живота на хората в този момент, нито са застрашени от недостиг на доставки.

Миналия месец 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол и по-късно се прибраха в България.

Петима моряци останаха на борда на кораба "Царевна" по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.