Супа, второ и десерт под 7 лв. – само за чиновници и министри

За чиновниците и министрите, които обслужват ведомствените столове, хубав обяд от три ястия спокойно може да падне и под 7 лв.

Това показаха отговорите на министерствата на въпроси на “24 часа” каква храна и на какви цени се предлага във ведомствените столове. Повечето от тях се намират именно в центъра на столицата, където са и едни от най-скъпите заведения.

Емблематични от години са евтините депутатски кюфтета, които се предлагат в стола на парламента. По-евтини от парламентарния бюфет обаче са повечето от столовете на министерствата, в които похапват министри и държавни служители.

Ресторантът във финансовото министерство носи името “Финансист”. Намира се на петия етаж в административната сграда на Министерството на финансите на столичната ул. “Г. С. Раковски”. Имотът е даден под наем, а наемателят се грижи за приготвянето и предоставянето на храната. Ресторантът е отворен както за служители, така и за обществено ползване.

В него няма специално меню за различните клиенти, а едно дневно, което е достъпно за всички.

Служителите на финансовото министерство ползват 15% отстъпка. Тя важи и при сватбени тържества и семейни чествания. Като примерно обедно меню в ресторант “Финансист” включва салати за около 3 лв., супи между 3 и 4 лв. и основни ястия между 4,20 - 5,70 лв.

Освен в собствените си ведомства министрите могат да обядват и в служебния стол на Министерския съвет. Той е под шапката на комплекс “Бояна” и се намира в хотел “Люлин” срещу сградата на правителството. В него не се допускат външни лица.

“Изхранването в служебния стол на Министерския съвет има характер на ведомствено осигуряване, което се осъществява от назначен щатен персонал на подчинение на управителя на комплекс “Бояна”.

Персоналът отговаря за приготвянето и издаването на храната, като формата на обслужване е самообслужване.

Прилага се минимална надценка в размер на до 10% над доставните цени. Не е поставена икономическа задача генериране на печалба от този вид дейност”, обясняват от Министерския съвет.

Комплексът работи с над 20 доставчика на хранителни продукти, като идеята е те да се осигурят на “възможно най-ниски доставни цени предвид характера на този вид хранене (силно опростено меню, възможно най-евтино и при условия на самообслужване)”, твърдят от правителството.

Средствата за доставка на хранителни стоки не се отчитат като разход на бюджетни средства.

Правителственият стол работи всеки ден от 11 до 14 ч. и цената на храната в него не се субсидира от бюджета на МС. Служителите заплащат доставните цени плюс “определена надценка”.

От Министерския съвет не уточниха размера на надценката, но в правителствения стол цената на зелената салата е 3,20 лв. за 150 г. Тараторът е 1 лв., а пилешката супа - 1,55 лв. Малко по-скъпа е яхнията от леща - 1,95 лв. за 150 гр.

Най-скъпи са виенският шницел и пилешко бутче печено с масло - те са по 4,30 лв. за 200 г.

Триста грама пък е виненият кебап за 2,30 лв. А десертът шоколадов крем - 1,05 лв. Тоест меню от пилешка супа, шницел и кремче излиза 6,90 лв.

Веднъж седмично в менюто има и скара. Тя пък е по 0,55 лв. за кюфте или кебапче, а пък пилешкото филе - 3 лв.

“Агенцията за дипломатически имоти в страната” (АДИС) ЕООД е натоварена с приготвянето и доставянето на храна за външното ни министерство. Ведомството е едноличен собственик на капитала в дружеството.

“Между министъра на външните работи и управителя на АДИС ЕООД е сключен договор, според който дружеството приготвя и предлага топла и студена кухня срещу заплащане и доставя, и продава пакетирани хранителни стоки, бързи закуски, сандвичи, сладкарски изделия, плодове, топли и студени напитки на служителите и посетителите на МВнР на определените за това места”, обясняват от Външно. Всички тези дейности се извършват изцяло със средства и персонал на АДИС ЕООД. Министерството предоставя хранителения блок в сградата си и наличното в него кунхенско оборудване и инвентар, като не дължи възнаграждения на дружеството за извършване на дейностите в него.

Цените на храната в стола, който е отворен, както за служители, така и за посетители, пък не следва да надвишават с 20% доставната цена на закупените от АДИС стоки и вложените за приготвянето на готовата продукция хранителни продукти. Посоченият процент включва и 4% сервиз за осигуряване на чинии, купи, прибори, покривки и други от и за сметка на дружеството.

“Цената, която заплащат служителите на МВнР за всеки вид храна, предлагана в стола на ведомството, се определя на основата на индивидуална калкулация, изготвена на базата на количествата и конкретните ежедневни покупни цени на вложените продукти и материали”, посочват още от ведомството.

1,40 лв. плащат служителите в МВнР за таратор и 1,70 за супа от пиле и спанак, става ясно от меню за 9 ноември.

По 1 лв. струват пък кюфтетата и кебапчетата. Гарнитурата от пържени картофи обаче е почти двойно по-скъпа - 1,95 лв. за 200 г. Зелева салата със същия грамаж е 1 лв. С една от най-високите цени в менюто пък е кавърма в омлет от пилешко месо - 4,90 лв. В този ден за десерт в МВнР пък се е предлагало кисело мляко. То е било 200 г. на цена от 0,80 лв.

Ведомствата в системата на регионалното министерство нямат служебни заведения за хранене с изключение на самото министерство. То се намира на последния етаж и след търг е отдадено под наем на външна фирма за срок от 5 г. 

Цените на храните и напитките в обекта не са субсидирани. Евтините постни ястия струват между 5 и 7 лв., ястията с месо са от 8 лв. нагоре. Много служители на министерството не го ползват, а отиват да обядват в някое от многобройните заведения около ведомството.

В пътната агенция, която е под шапката на министерството, пък никога не е имало заведение за хранене – всеки се храни, където намери в близост. Тя се намира на площад “Македония”. Същото важи и за ДНСК, което е на отсрещния ъгъл. В по-отдалечените от центъра ведомства, например толуправлението или строителния институт служителите обикновено си поръчват храна.  

Само бюфет има пък в Министерството на образованието и науката. Той се намира на първия му етаж и още през 2018 г. е даден под наем след проведен търг с тайно наддаване, казват от министерството. Със заповед на министъра от 5 февруари 2018 г. за наемател е определен “Мирикъл 2018” ЕООД. Служителите на МОН не ползват отстъпка от цените на предлаганите храни и напитки в обекта.

Без ведомствени столове пък се оказват много от министерствата - сред тях са на социалната политика, на вътрешните работи, на здравеопазването и др.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови