14 февруари - Празникът на любовта и виното

Българската традиция почита Трифон Зарезан и празника на лозята. Рано сутринта, стопаните зарязват лозите и ги поливат с младо вино.

В някои краища на страната се избира и цар на виното.

Освен винарите и лозарите, на днешния ден празнуват и влюбените по света. Романтичната традиция на Свети Валентин датира от няколко века и въпреки католическия си произход, се следва от милиони, независимо от тяхната религия и култура.

По западен образец, двойките днес си разменят любовни послания, цветя, сърца и бонбони. А улиците се обагрят в червено.

Свети Валентин е забранен за мюсюлманите в Саудитска Арабия. Хората, които се докоснат до греха на този ден са тежко наказвани. В магазините е строго забранено да се продават червени рози, плюшени играчки и лакомства във формата на сърца. Властите смятат, че гибелната западна традиция обърква умовете на младото поколение в Саудитска Арабия, като ги подтиква към грях.

Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение.

Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови