Черни котки, счупени огледала, разпиляна сол: Откъде идват лошите поличби

 

В Рим лековерните хора все още ловуват за черни котки. Откъде идва популярното суеверие за черната котка, която уж обещава неприятности? Защо древните свързвали нещастието със счупено огледало? 

Черни котки 

Черна котка беше неочакван гост на футболния стадион Камп Ноу в началото на мача между Барселона и Елче. Отборите се срещнаха в първия кръг на испанското първенство 2014-2015. Много коментатори и фенове предположиха, че това не е добре, но сезонът беше изключително успешен за Барса. Отборът направи "Златен хеттрик", спечелвайки първенството и Купата на Испания, както и Шампионската лига. 

Вярванията, че черна котка не вещае нищо добро, е здраво вкоренена в съзнанието на европейците. Знакът обаче носи нещастие на животните, а не на хората. 

Италианските защитници на животните изчислиха, че само в Рим около 15 000 черни котки изчезват безследно всяка година. И никой не иска да вземе котенца от този цвят от приюти за животни. 

„Неслучайно в Италия възниква общество, което организира Ден за защита на черните котки на 17 ноември. Той се отбелязва от 2007 г. Първите котки са опитомени от жителите на Близкия изток преди около 10 хиляди години. Домашните любимци помогнаха на хората да спасят хранителните си запаси от плъхове и мишки. 

В древен Египет котките са били смятани за свещени животни, древните гърци и римляни също са се отнасяли добре към животните. 

13 и 666 

Много хора се страхуват от числото 13 дори повече от черна котка. Следователно в някои хотели няма 13 стаи и етажи, а в самолетите - 13-и ред седалки. З

ащо числото се счита за нещастно? Отговорът може да се намери в Новия Завет. На Тайната вечеря присъстваха 13 души: Исус и 12 апостоли. Смята се, че предателят Юда е седнал на масата последен, 13-и поред. 

И някои вярват, че Исус е бил разпнат в петък 13-ти. 

Но най-зловещото число за християните е 666. Споменава се в „Откровението на Йоан Богослов”. 

Книгата се нарича още "Апокалипсис". Йоан Евангелист говори за Второто пришествие на Христос. Вярва се, че след това ще дойде краят на света. Благодарение на „Откровение“ имаше такъв герой като звяра от Апокалипсиса. Числото 666 кодира името му. 

Има версия, че всъщност числото на звяра от Апокалипсиса изобщо не е 666. При разкопки в древноегипетския град Оксиринх археолозите откриват ръкописно копие на „Откровението“ върху папирус. Датира от 2 век след Христа, като в него е посочено друго число на звяра – 616. 

Очевидно единият от двата варианта е грешка. Но коя? Учените все още спорят. Междувременно трите шестици се превърнаха в любимия символ на сатанинските секти по целия свят. 

Счупено огледало 

Счупеното огледало може да развали настроението на много хора за дълго време. Според знака този инцидент обещава неприятности и материални затруднения. 

А любителите на суеверията предупреждават: в никакъв случай не трябва да се гледате в напукано огледало. Оказва се, че подобни вярвания произхождат от древността. 

Древните гърци и римляни са вярвали, че когато човек види отражението си във водата, той разкрива душата си. Когато започнали да правят огледала, се смятало, че те не могат да бъдат развалени. 

Римляните вярвали: ако счупиш огледало, тогава щастието не се вижда седем години. Защо седем? Смяташе се, че душата се обновява за седем години и нещастието се отдръпва. 

През Средновековието любовта да се взираш в отражението се наричало грях. През 16 век църковният съвет забранява на свещениците да използват този аксесоар. Традицията е оцеляла и до днес да се окачват огледала в къща, където някой е починал, и да се отварят само след 40 дни. 

Славяните са смятали огледалната повърхност и водната повърхност като един вид "портал" към друго измерение. Затвореното огледало е затворен път назад, тоест починалият не може да се върне. Той трябва да почива в друг свят. 

Разпиляна сол 

Но знакът "разпръсната сол - до конфликт" има доста прозаична основа. 

През Средновековието солта е била по-ценна от златото. Ето защо, ако някой от членовете на семейството случайно разпилее ценния продукт на пода, това наистина може да доведе до голяма кавга. Така ежедневните конфликти станаха източник на поредното суеверие.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови