Екзотични рецепти за любителите на кафето

Напоследък са все по-популярни алтернативни методи за приготвяне на кафе.

Всеки почитател на вълшебната ободряваща напитка знае колко горчиво и безвкусно става престоялото кафе - затова е най-добре да го направите непосредствено преди сервирането. 

Естествено, ако нямате време и желание да се занимавате с описаните по-долу методи, е по-подходящо да си купите домашна кафе-машина. 

Кафе с тиква

Трябва предварително да изпечете резен от тиква във фурна и след това да я превърнете в пюре с помощта на блендер. Сложете 2 супени лъжици от пюрето в охладено мляко (около 2 чаши). 

Добавете щипка индийско орехче, равна чаена лъжичка наситнена канела (в краен случай канела на прах) и 2 чаени лъжички захар (за предпочитане тръстикова). Сложете на слаб котлон. Дръпнете, преди да кипне. Прибавете 2 чаши еспресо и малко ванилия. 

Кафе със сол

Класическото кафе лесно се превръща в екзотична напитка и се разкрива богатият му аромат. Тайната е проста – добавете щипка сол. Така приготвено кафе се пие от стотина години в Китай, където го използват фино смляно. Освен захарта, с която сме свикнали, в джезвето се добавя малко сол и се вари на открит огън. 

Кафе с мед и чесън 

В джезве се слагат 3 супени лъжици мед и се чака да заври (количествата на съставките може да са други, просто спазвайте пропорциите). Дръпва се от котлона и се прибавя нарязана скилидка чесън. Медът с чесъна се кипват отново, след което се прибавят 3 супени лъжици мляно кафе. 

Поставете отново на котлона и разбъркайте, докато сместа заври. В джезвето се налива вряла вода (приблизително 350 мл), слага се на котлона, разбърква се и се изчаква да се появи леката кафеена коричка. Миг преди тя да бъде „пробита“ и пяната да излезе отгоре, се дръпва от котлона. Важно е да действате бързо и уверено. А самият вкус е невероятен. 

Карибско кафе 

Жителите на Карибските острови рядко варят кафе без подправки. На всеки 4 чаени лъжички кафе се добавя половин лъжичка настъргана портокалова кора, четвърт лъжичка канела, половин лъжичка ванилия и една-две пъпки натрошено карамфилче. 

Разбъркайте всичко внимателно и пригответе кафето в джезве, както сте свикнали. Тук на преден план излиза съставът, а не методът на приготвяне. Опияняващият аромат на подправките няма да остави никого безразличен. 

Кафе с пяна от маршмелоу 

Този начин определено ще се хареса от всички любители на сладкото. „Маршмелоу“ се наричат бонбони от захар, вода, царевично нишесте и желатин. Пет до седем такива бонбончета се поставят в чаша еспресо. Щом започнат да се разтопяват, ги обърнете. 

Резултатът е мека и ароматна пяна. 

Кафе „Дон Жуан“ 

Правилното приготвяне и сервиране на кафе „Дон Жуан“ не е толкова лесно. Първо намерете стъклен бокал с дебели стени. Налейте 1 с. л. тъмен ром, запалете го и го въртете в бокала няколко секунди. 

Добавете 1 с. л. кафеен ликьор и чаша предварително сварено горещо кафе. С нож или лъжичка добавете сметана. Посипете с настърган шоколад.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови