Алтернативен туризъм: На крем карамел от щраусово яйце /снимки, видео/

Как ферма за щрауси „Четири сезона“ става туристическа атракция 

Семейство Чалъкови от село Скобелево, община Павел баня, превръща фамилната ферма за щрауси в туристическа атракция. 

Калин и Елица посрещат хиляди посетители с крем карамел от щраусови яйца.

Щраусовата ферма "Четири сезона" се намира в село Скобелево, на 6 километра от известния балнеологичен курорт Павел Баня. Фермата е създадена през 2002 година. Отначало тук се отглеждат елитни расови щрауси за разплод, а впоследствие мястото става повече зоокът и туристическа дестинация.

„Четири сезона“ се оказа един мини комплекс от био магазин, барче, слънчева поляна с магнолии и пауловни и... разбира се – щрауси. Това видя екип на meduzata.com при посещението на мястото.

Женските щрауси са сиви и тук снасят яйца от март до застудяването през късна есен, разказа Калин. Отначало през 3-4 дни, а в най-топлото време – през ден.

В природата мъти мъжкият щраус, който е черен на цвят. В „Четири сезона“ отначало са излюпвали малки щраусчета с инкубатор, но впоследствие предпочитат да посрещат туристи с деликатеси.

В комплекса правят от огромните яйца крем карамел за гостите. Едно щраусово е равно на 25 кокоши, обясниха стопаните на ранчото.

За талисманчета се предлатан и черупки от щраусови яйца – носели плодородие и любов.

В биомагазинчето има сушени билки, подправки, плодови вина, сладка, сиропи, ръчно изработени сапуни с билки, мед, хималайска сол.

Историята

Фермата е основана през 2001 г. от семейство Вълеви, като малка семейна ферма за разплод на щрауси. В годините се развива като място за посещение от туристи.

Щраусите са изключително интересни и древни по произход птици, екзотични за нашите земи. Яйцата им са големи колкото 25 кокоши, а перата и яйчените черупки подходящи за направа на сувенири. 

Така през 2017 година, с нов ентусиазъм, щафетата поемат баща и син - Чалъкови. 

Година по-късно на територията на фермата се изгражда закрит кафе- бар, магазинче за био и домашно приготвени продукти и сувенири. 

Ранчо "Четири сезона" приема посетители и е посещавано ежегодно от много туристи, желаещи да се порадват на тези екзотични за България птици, да опитат деликатеси от щраусово месо или яйца (като омлет, стек или кавърма) или да си закупят сувенири от щраусови пера или черупки от яйца на щраус.

Ферма за щрауси и био продукти "Четири сезона" се намира се в подножието на Национален Парк "Централен Балкан" по поречието на река Габровница. Климатът и условията в село Скобелево са подходящи за отглеждане на щрауси и екзотични растения.

Текст, снимки и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови