Идеи за боядисване на великденски яйца

Великден е най-обичания и чакан Християнски празник. Но какво е Великден без шарените, боядисани с любов и желание яйца? 

Те са задължителни за този празник. Ритуалът по боядисването  е много атрактивен и чакан от деца и големи. По този начин се предава и традицията от поколение на поколение.

Който е пропуснал да боядиса в четвъртък, може да направи това днес.,

Пробвайте и боядисайте най-красивите и ефектни Великденски яйца, които ще направят празникът ви по-пъстър и весел. Включването на децата в този процес е задължително!

Яйцата, които ще боядисваме се варят поне 10-12 минути след завирането, за да са твърдо сварени и по-трайни. Слагат се в подсолена студена вода (като преди това се измиват и почистват идеално едно по едно). 

Минутите за варене се засичат след завирането на водата. След свалянето от котлона се оставят да поизстинат във водата, след което се вадят и се подсушават преди боядисването или направо топли се боядисват – зависи коя техника сте избрали. Ако се правят с винена киселина, то тя се добавя към края на варенето или според указанието на опаковката. Тогава яйцата се покриват с красиви блестящи кристалчета.

Начини за боядисване на Великденски яйца:

1 начин: 

Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. 

Ако искаме по-лек цвят ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят на попивателна хартия да изсъхнат и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.

2 начин: 

Така правеше яйцата баба ми,а предполагам и не само моята баба. В боята разтворена по указания начин се добавят 1-2 с.л. олио.Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. 

Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.

3 начин: 

Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша (боите трябва да са прахообразни,за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода). 

Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание,но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.

4 начин: 

Върху парче памук голямо толкова, че да може да се обвие цялото яйце се поръсва от всички цветове разтворена боя. Яйцето се увива стегнато в памука и се оставя 5-10 мин. Колкото повече стои,толкова по-япки и тъмни стават цветовете. 

След като е готово яйцето се изважда от памука,подсушава се и се полира. Едно парче памук не е желателно да се ползва повече от 2-3 пъти,защото резултата започва да става незадоволителен. Работата с ръкавици е задължителна ако не искате ръцете ви да добият цвета на яйцата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови