Как боен марш става „Партизан за бой се стяга,мята пушка на рамо“

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Инициатива за възраждане на традицията на забравените български бойни маршове ще завърши с диск със съвременните им изпълнения на 17 бойни марша.

 Голяма част от познатите на поколения българи маршове до днес не са звучали с оригиналния си текст. Главно по политически съображения, от тях са отпадали имена, географски понятия и събития, които не са били угодни и удобни на един или друг политически режим.

Така се променя текстът на "Велик е нашият войник" - Марш на 23-ти пехотен Шипченски полк, написан по един начин в годините на самата Европейска война, и звучал по съвсем друг начин по плацовете на социалистическите казарми.По този начин маршът "Идем, идем, сган проклета", написан от поета Кирил Христов през септември 1912 г. и пят от българските полкове, в който се казва:

"Идем, идем, сган проклета,

Срещай ни и трепери!

Виж, тракийските полета

Неброена рат покри!" през 1946 г. се превръща в доста по-революционното и класово издържано "Партизан за бой се стяга, мята пушка на рамо...". Музиката си е същата само стиховете са сменени според конюнктурата.

В диска са възстановени част от изконните географски понятия в песента "Де е България?" и не е пропуснато да се отдаде нужното преклонение пред делото и паметта на българите от Македония, Добруджа, Тракия и Западните покрайнини.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови