Бургаските съдии приемат обратна връзка от Фейсбук страница

Шефката на Апелативния съд Деница Вълкова разясни новите правила за публикуване на присъдите

Последните изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, част от които имат отношение и към работата на медиите бяха тема на заключителния за 2017 г. брифинг на Административния ръководител на Апелативен съд – Бургас съдия Деница Вълкова.

Пред журналисти съдия Вълкова разясни прилагането на закона от страна на съдилищата в апелативния район, чиято практика към днешна дата е напълно унифицирана. 

„Актовете по наказателни дела, които не са окончателни, независимо какво наказание е наложено с тях задължително и незабавно ще бъдат публикувани в интернет“, посочи председателят на Апелативен съд – Бургас и поясни, че става дума за актове, които подлежат на обжалване. В случаите, когато на окръжно и апелативно ниво е постановен окончателен съдебен акт, с който е наложено наказание лишаване от свобода, лишаване от права или пробация, той ще се публикува в интернет едва след като прокурорът уведоми съда, че са предприети действия за изпълнение на присъдата.

Съдия Вълкова изрази съмнение в ефективността на тези мерки и прогнозира законодателни промени, защото съдебната система работи публично и прозрачно и не е логично да се ограничава  публикуването на съдебните актове. 

По време на срещата с медиите беше обявено включването на Апелативен съ䬬¬ – Бургас в социалната мрежа Facebook и предстоящата регистрация в Twitter, съгласно Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014-2020 г. и препоръките от Петата Европейска конференция „Съдилища и комуникация“ 11-14 октомври в Будапеща, Унгария.

Медиите бяха информирани и за изработените и утвърдени Правила за работа на Единния пресофис в Апелативен съд –Бургас, с които всеки потребител на страницата на съда в интернет може да се запознае.

На въпроси на журналисти за равносметката за изтичащата година председателят на Апелативен съд – Бургас изрази притеснения единствено по едно от въззивните наказателни дела с подсъдим лекар от гр. Ямбол, което е образувано през 2016 г. и ще продължи да се разглежда  и през 2018 г. Причината за продължителността на съдебния процес е не толкова  в трудността за намиране на вещи лица и координиране на графиците им, а в процесуалното поведение на защитниците.

По техни молби и с представяне на съответните доказателства, многократно се отлага процеса обясни Вълкова и изрази готовност да предостави справки за отложените съдебни заседания по делото, като няма случай когато това да е станало по вина на въззивния съдебен състав. 

Спад в броя на имигрантските дела, отчете още на брифинга  съдия Вълкова. По указания на ВСС ежемесечно Апелативен съд – Бургас предоставя справки от граничните съдилища за делата за незаконно преминали границата ни чужди граждани. Според данните от тези съдилища броят им в сравнение с миналата година  чувствително е намалял.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови