Жалбите срещу съдебните изпълнители намаляват след среща с бургаския омбудсман

С встъпването си в длъжност разбрах, че много от жалбите са против действията на Частните съдебни изпълнители /ЧСИ/. 

Това съобщи в годишния си отчет бургаският обществен посредник Тодор Стамболиев.

„Затова реших да организирам и проведа среща с всички кантори на частни съдебни изпълнители, извършващи дейността си на територията на подсъдност на Бургаски окръжен съд“, допълни омбудсманът.

Срещата е проведена в кабинета му на 20 юни 2017 год. На нея присъстват представители на всички кантори. Близо три часа Стамболиев говори с тях за по-честите случаи на жалби против действията на някои от тях. 

Ето какво сподели омбудсманът Тодор Стамболиев:

В разговора наблегнах на онези проблеми, които биха могли да се преодолеят и без изрични законодателни промени, а именно: 

1. Липса на достатъчна информираност на длъжниците относно задължението им, още повече, научавайки, че са осъдени  направо от частния съдебен изпълнител.

2. Необходимост от предоставяне на подробна информация за дължимите такси на частния съдебен изпълнител и каква част от задължението съставляват те.

3. Длъжниците, а често и работодателите не са наясно по какъв начин се изчислява секвестируемата част от трудово възнаграждение или пенсия. 

4. Забавяне във вдигането на запора при предоставяне на информация от страна на длъжника, че по конкретна банкова сметка постъпва само несеквестируем доход. Така длъжниците, които получават например малка по размер пенсия, социални помощи, обезщетения за безработица или детски добавки, остават за дълъг период и без тези малки по размер средства, и не могат да покрият основни жизнени нужди.

5. Забавяне при възстановяване на надплатени или удържани в повече суми от длъжниците.

6. Забавяне на издаване на Постановление за прекратяване на изпълнителното дело, при пълно погасяване на задълженията по делото.

7. Връчването на призовки, съобщения и уведомления по реда на чл.47, ал.1  от ГПК да не е първият способ за призоваване, а изключението, така както сочи ГПК /става въпрос за призоваването, чрез лепене на обявление на входната врата на сградата, в която живее лицето/.

8. Допустимо ли е по изпълнително дело да се начисляват такси и разноски при удостоверяване на погасяване на задължението преди образуване на изпълнителното дело. Възможно ли е да се образува изпълнително дело с дата, предхождаща плащането именно с цел да се натовари длъжника с допълнителни разноски и не е ли това злоупотреба с права. Споделени бяха полезни примери от дейността на ЧСИ.

Считам, че срещата бе особено продуктивна и полезна и за частните съдебни изпълнители и за мен. 

В интерес на истината, още в следващите дни, разбрах, че е имало смисъл от провеждането ѝ. Жалбите на гражданите намаляха значително и бяха сведени почти до минимум.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови