Съпруг-насилник преби за пореден път жена си в Бургас

На 2 август в 00.20 ч. служители от Второ Районно управление – Бургас се отзовали на сигнал за домашно насилие, подаден от апартамент в бл. 51 в ж.к. «Славейков»,

където са установени 45-годишен бургазлия, 48-годишната му съпруга, 16-годишната им дъщеря и бащата на бургазлийката – 78-годишен мъж. 

Съпругата и бащата й били с видими следи от наранявания по видимите части на лицето /кръвотечение от носа и рани по главата/. 

Те заявили, че са бити безпричинно от 45-годишния криминално проявен бургазлия, който нанасял ударите с ръце. Нападателят е задържан за срок до 24 часа. Тестван е с дрегер за употреба на алкохол, като апаратът отчел 1.74 промила. 

Констатирано е, че на 18 август 2022 г. бургазлията е задържан за домашно насилие спрямо съпругата си, но няма издадена заповед за защита по Закона за домашното насилие. Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление – Бургас.

През август 2022 г. не е издадена заповед да защита по закона за домашното насилие, защото от страна на жертвата не е проявена активност, а такава е нужна за да се задейства механизма : 

“Чл. 4. (1) В случай на домашно насилие пострадалото лице има право да се обърне към съда за защита.

(2) (Нова - ДВ, бр. 66 от 2023 г., в сила от 01.01.2024 г.) По искане на пострадалото лице държавните и общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашното насилие, са длъжни в срок до 24 часа да препратят до съответния районен съд молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита.”

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови