МВР удари търговците на крадени цветни и черни метали

Седем досъдебни производства за нерегламентирана търговска дейност, свързана с изкупуване на черни и цветни метали, са образувани в резултат на мащабна полицейска операция, проведена днес от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВМР – Бургас и Първо Районно управление – Бургас.

Извършени са проверки в различни незаконни пунктове, разположени на територията на кв. „Победа”, като са намерени и иззети близо 5 тона метални отпадъци, 300 кг цветни метали /мед/ - добити в по-голямата си част, чрез срязване на проводници от съществуващи кабелни мрежи за разпространение на интернет, телефония и телевизия. Иззети са и седем търговски кантара, с които незаконните пунктове са били оборудвани.

По данни на „търговците” изкупната цена на черните метали била 0.30 лв. за килограм /за справка в лицензиран пункт, работещ с регламентирано работно време и водещ отчетност на лица, предаващи черни и цветни метали, изкупната цена на черни метали е между 0.40 – 0.45 лв./. 

Т.е. нелицензираните пунктове в св. „Победа” практически са работели през цялото денонощие, като лица, предаващи метали са оставали в анонимност и са получавали пари на ръка, без да се води никаква отчетност. Събраните в нелегитимните пунктове метали впоследствие са предавани в легални пунктове, разположени на територията на Бургас и Ямбол.

По образуваните досъдебни производства са задържани общо осем лица на възраст от 20 до 50 години, всички криминално проявени. Към момента продължават процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност /разпити, изземване на веществени доказателства, огледи в пунктовете и др./. Събирането на материалите по досъдебните производства се осъществява под прякото ръководство и надзор на Бургаска районна прокуратура. 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови