Тази седмица БСП избира кандидатите за кметове на Царево и Средец

Интервю на Ирина Генова с председателят на Областния съвет на БСП – Бургас Николай Тишев

-           Г-н Тишев, ясни ли са всички кандидатите за кметове на общини в Бургаска област?

-           Ясни са там, където са минали конференциите.

За Бургас е Бургас – Евгений Мосинов, Поморие – Никодим Стоянов, Карнобат – Тодор Байчев, Приморско – Лиляна Димова, Камено – Стефан Бонев, в Несебър няма да издигаме – подкрепяме Николай Димитров, в Руен няма да издигаме. Тази седмица ще е конференцията в Царево и в Средец.

-           На какъв принцип се избират общинските съветници? Какви качества трябва да имат те?

-           Основното е да имат опит, това е най-важното. Да са разпознаваеми личности в общината, в която живеят, да се ползват с добро име. Като за мен поне е важно и да има някаква приемственост. Трябва да има нови лица в избираемата зона, но трябва да има и такива, които да са били общински съветници. Защото както на всяка нова позиция, така и тук, на човек му трябва известно време да се научи най-малкото каква е спецификата, какви са правилата. За работата в Общинския съвет изисква време, така че трябва да има и хора, които вече са се занимавали с такава работа, които да предадат знания и опит на своите колеги.

-           Да, аз виждам, че имате и съвсем млади хора в листата, като например една ученичка от Търговската гимназия.

-           Говорим за избираемата зона, разбира се. За един град като Бургас след 15-о място например влизат хора, които трябва да трупат опит. И аз досега съм бил – през 1999 г. – 43-о място, през 2003 г – на 28-о място.  Така се трупа опит по предизборни кампании. Нормално е – идва смяна на поколенията.

-           Забелязва се едно сплотяване в редиците на БСП Бургас, след като стана ясен кандидатът за кмет в Бургас. Кои са видимите достойнства на Евгени Мосинов, на които ще разчитате?

-           Евгений Мосинов е едно от най-разпознаваемите лица на БСП в община Бургас, председател на партията в Бургас, много добър адвокат, един от най-опозиционно настроените общински съветници и като действие и като говорене в Общинския съвет в Бургас 2011-2015 г. Този избор беше резонен. Ще разчита на подкрепата на бургазлии, които въпреки лустрото в Бургас имат по-различно виждане как трябва да се развива градът.

Защото развитието на града е не само инфраструктура. Основното в един град, това са неговите жители, а на тях им трябва работа. А в Бургас няма добре платена работа и това трябва да се промени, ако искаме да вървим напред.

-           В предишен разговор казахте, че всеки кандидат за кмет трябва да има управленска програма. Готови ли са вашите кандидати с тях? Кои са основните акценти в програмите им?

-           При различните кандидати е различно. Тъй като един кандидат като Стефан Бонев например, като кмет два мандата, ще залага в преизборната си платформа на това, което е постигнал през последните 4 години и на това, което е видимо за всички граждани на община Камено.

Тези кандидати, които се явяват за първи път, в робята на опозиционни представители, могат да наблегнат на това какво по-добро и по-различно може да бъде направено в съответната община. Като не давам конкретни примери, тъй като всяка една община има специфики. Ако за една община проблемът е високата безработица например, за друга е липсата на възможността за реализация на висококвалифицирани кадри, на трето място - инфраструктурата.

-           И последен въпрос. Очаквате ли компроматна война по време на местните избори? Ако е „да”, къде?

-           Това няма как да го предполагам.

-           Защото имате все пак опит – преди се вадеха наистина много жестоки компромати.

-           Да, напоследък няма толкова отявлена компроматна кампания, особено в местните избори, макар че, пресен случайимав Поморие. Има сигнал, уж подписан от нашия кандидат Никодим Стоянов, пратен до прокуратурата, да областния управител... Той дори не е подписан сигнала. В крайна сметка от Областна управа са го приели – неподписан и без изходящ номер.

КОПИЕ НА СИГНАЛА ВИЖТЕ ТУК и ТУК

Добавете коментар


Защитен код
Обнови