«Карнобатлии за Карнобат» продължава да погазва закона

Местната коалиция  „Карнобатлии за Карнобат” продължава грубо да нарушава Изборния кодекс, въпреки предупреждението на Общинската избирателна комисия в града.

В два последователи агитационни броя на в. „Карнобатлии за Карнобат” отсъства задължителният текст „Купуването и продаването на гласове е престъпление“, с което е нарушена разпоредбата на чл. 183, ал. 1 от ИК.

”Народен съюз” - Карнобат подаде жалба за това нарушение още след излизането на първия брой на вестника от 8 октомври.

Тогава Общинската избирателна комисия установи, че той наистина представлява агитационен предизборен материал с всички необходими атрибути -  на всяка от страниците на вестника фигурира номера на бюлетината на местната коалиция. Изданието не съдържа и име на издателя, което също е нарушение на закона. Със свое решение от 10.10 2015 г.  ОИК Карнобат „УКАЗВА на МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „КАРНОБАТЛИИ ЗА КАРНОБАТ” при използване на медийни услуги, да се спазват  изискванията на Изборния кодекс”. При проверката ОИК е поискала становище от представителя на коалицията за града и съпредседател на БДЦ  - Стефан Кенов, според който законът не е нарушен.

„Издателят е очевиден от названието на вестника, от натрапващата се агитация за определен участник в изборите и от посочения имейл адрес за кореспонденция, но от комисията  твърдят, че извършителят на нарушението е неизвестен, тъй като издател не е изрично посочен. ОИК се ограничава само да установи нарушението и да предупреди МК „Карнобатлии за Карнобат” да спазва Изборния кодекс.”, коментират от „Народен Съюз” .

Въпреки указанията местната коалиция продължава да извършва нарушения и следващият брой на в. „Карнобатлии за Карнобат”  излиза също без задължителния надпис, но с агитиращи предизборни атрибути.

Коалиция „Народен съюз” е подала втора жалба до ОИК. От там недоумяват как юристът и депутат Стефан Кенов допуска това грубо погазване на българските закони, което вече се превръща в рецидив. 

„Народен съюз” обжалва в Централната избирателна комисия решението на  ОИК от 10 октомври, защото счита, че са налице всички данни за извършителя на нарушението и той следва да бъде санкциониран.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови