Д-р Георги Митев: Залагаме не на грандиозните проекти, а на идеите, които ще помогнат на голям брой хора

Д-р Георги Митев е водач на листата на Реформаторския блок за Бургас. Той е едно от новите лица в политиката, носители на позитивната промяна. В интервю за Burgasdream.com д-р Митев разкрива част от интересните идеи, за чието изпълнение ще работи в следващия общински съвет. Сред тях са въвеждането на жестомимичен превод в институциите, откриването на център за психично болни, създаване на фонд за подпомагане на талантливи деца и др.

-Д-р Митев, лансирахте идеята за въвеждане на жестомимичен превод в институциите. Изпълнима ли е тя?

-Напълно изпълнима е. Това е едно от нещата, които искаме да направим за хората с увреждания, за да могат те да се чувстват пригодни към средата. Специално жестомимичният превод няма да коства толкова много, във всяко едно общински учреждение да се изпрати на курс по един от служителите. Не е толкова сложно да се обучат служители, за да могат действително хората, които имат проблеми със слуха да бъдат интегрирани и да се чувстват спокойни и да не се налага да ходят с придружител в институциите. Ние имаме множество малки идеи, дребни на пръв поглед, които ще направят града ни по-красив и по-лесен за живеене.

-Друг проблем за Бургас са хората с психични отклонения. След като приключи тяхното лечение, те се връщат отново на улицата и представляват опасност, както за себе си, така и за околните. Каква е вашата визия за справянето с този проблем?

-Имаме болница за психиатрично лечение, както и много специалисти, които отговарят за хората с психически проблеми. Но при един по-задълбочен анализ се вижда, че липсва брънката между болничното лечение и излизането на улицата. Веднъж изписани, болните не подлежат на никакъв контрол. Ние не искаме да осъществяваме този контрол заради обществото, заради хората, които са около тях, а заради самите болни. Хубаво е да има центрове за психично болни, които излизайки от болницата, да са под наблюдение на специалисти, които ще им помагат и ще съблюдават редовното взимане на лекарства. Много от тях са вредни не толкова за обществото, колкото за самите себе си. Затова искаме те да бъдат под наблюдение, за да можем да им помагаме. Има създадени центрове за деца в неравностойно положение, което е похвално, но те са основно за деца сирачета. Същевременно не е помислено за хората с психични проблеми. Намерили сме начини за финансиране на такъв тип работни центрове. Има оперативни програми, в които общинската администрация е в много напреднал стадий, има собствено финансиране, има и множество малки програми, в които може да се включи всяка една добра идея. На пръв поглед тези идеи може да не са свръх стратегически за развитие на града, но те са удачни, защото помагат на много голям брой хора.

-Малцина знаят, че вие сте един от хората, които допринасят в Бургас да няма проблем с уличните кучета.

-Това е моя гордост, защото години наред участвам в кастрационната програма на общината не само като труд от мен и моите колегите ми в клиниката, но и с множество идеи, които правят живота ни по-хубав. И ако в момента бургазлии приемат като даденост факта, че няма бездомни кучета по улиците – то не е даденост. Това са добри идеи и усилен труд за осъществяването им.

-Във вашата програма е залегнало създаването на фонд за подпомагане на талантливи деца. Бихте ли доразвили идеята си?

-Във всяка една област на науката има изявени деца и това се вижда най-вече от техните учители. Много от нас познават такива деца, за които постоянно се търси финансиране, дори да отидат на една международна олимпиада. Хубаво е в община Бургас да се създаде фонд… Има такава опция по европейските програми за развитие към Министерството на образованието. Разучили сме из основи тази програма и ще подадем предложението си в готов вариант на общинска администрация след изборите, за да може да се осъществи. В интерес на истината финансирането по тази програма е много тежко и затова може би се избягва да се говори него. Ние обаче сме описали детайлно как е възможно да стане това, имаме университетски преподаватели, имаме подкрепата на изтъкнати учители в Бургас, с чиято помощ сме осъществили някакъв тип проект. Той обхваща не само талантливи деца, но и млади учители, които искат да развиват техните умения.

-Спортът също е основен акцент в програмата на Реформаторския блок. Към кого според вас трябва да се насочат общинските средства – към масовия и юношески спорт или професионалния?

Искаме да развиваме спорта в училище, но не визирам само масовия спорт, а и професионалния. Наскоро имахме среща с фенове и представители на футболен клуб Черноморец. Обсъдихме детайлно техните проблеми и в процеса на разговор за пореден път осъзнах, че професионалният спорт и масовият спорт вървят ръка за ръка. Без професионален спорт, не може да развиваш спорта в училище, защото децата трябва да има към какво да се стремят – изявени футболисти, баскетболисти или хандбалисти. В същото време тези деца след завършването на определена възраст, трябва да продължат в професионални клубове.

-Залагате на иновативна предизборна кампания. Само това ли ви откроява от опонентите ви?

-Смятам, че предизборната ни кампания е изненадваща и много креативна. Винаги съм казвал, че по време на избори едни хора казват половината истина, защото само толкова знаят. Други хора откровено лъжат, защото само това могат да правят. Трети хора – най-добронамерените – казват цялата истина, но другите някак си не ги припознават. Ние искаме да казваме цялата истина и хората да ни припознаят, затова самата ни кампания е малко по-нестандартна.

Интервю на Стиляна Божидарова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови