Ще въведат ли таван на цените в България

"Представихме таван на цените, две тарифи, подкрепа за цената на тока за икономиката, увеличаване на минималната работна заплата,

преизчисляване на пенсиите в един много експертен разговор за това как всичко това би се отразило на дефицита, как той може да бъде покрит, какво да заложим в бюджета за догодина", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с парламентарно представени партии.

Само представители на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС дойдоха на срещата, инициирана от "БСП за България", относно макрорамката на бюджета за 2023 г. и спешни мерки за подкрепа на домакинствата и бизнеса. От "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не присъстваха на разговорите.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира пред журналисти в парламента, че в момента е малко предварително и няма да е ефективно да се водят разговори за бюджета. Той каза, че сега е приключил среща с работодателски организации, но няма да остане за тази, инициирана от БСП, защото "когато се гледа бюджетът за следващата година, най-добрият принцип е да го приема този, който ще го изпълнява". 

"Като че ли продължава предизборното говорене и, ако в момента правим срещи, на които ще даваме обещания и предварително поставяме условия на бюджета, така че той да бъде неизпълним или да влезем в спирала на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни, да видим реалните показатели"', поясни Стефан Янев. Той посочи, че когато започне работата на парламента, в бюджетната комисия ще водят сериозни разговори.

Преди началото на срещата по инициатива на левицата Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната" коментира, че предстои да чуят кои ще са политиките, които другите партии ще водят. Очаквам да видим какво всички ще представят, ние ще бъдем конструктивна опозиция, каза той и добави, че ще представят "топ 16-те политики на "Продължаваме Промяната".

Сабрутев уточни, че ще представят политики, свързани с борбата с корупцията, подпомагане на уязвимите групи, ръст на доходите и икономиката, подпомагане на бизнеса. "Искаме таван на дефицита - до 3%", каза още той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че отсъствието на три от политическите сили е тяхно решение:

"Може би това показва, че тези теми не са важни за тях, за нас те са най-важни, заяви Нинова. Тя посочи, че независимо дали ще има или не правителство, бюджетът трябва бъде приет".

"Възраждане" обмисля дали да покани като свои гости посланиците на Русия и Беларус на откриването на парламента

Нинова каза, че са се подготвили с изпълнението на бюджета към този момент и оценяват социално-икономическата ситуация в момента като добра.

Относно отсъствието на "Демократична България", Нинова коментира, че не приемат аргумента, че служебният финансов министър трябва да разговаря с парламентарните партии.

"Служебният финансов министър е длъжен да внесе бюджета, но тези, които ще го решаваме, сме парламентарните партии и е хубаво да започнем да говорим помежду си и да го обсъждаме," коментира тя. "Но щом не желаят този разговор, вероятно ще го проведем в зала", допълни Нинова.

От думите на Нинова стана ясно, че увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички присъствали.

"Не срещна подкрепа понятието "таван на цените". Като че ли имаше разбиране по темата за печалбата на държавните и на частните енергийни дружества", отчете Нинова.

Тя съобщи, че и БСП ще издигне номинация за председател на Народното събрание.

Относно готвения от ДБ първи за внасяне в 48-ото Народно събрание законопроект, лидерът на левицата бе категорична, че няма да подкрепи изпращане на военна помощ за Украйна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови