Кой ще е новият председател на парламента? 

Минути преди първото заседание на 48-ото Народно събрание и клетвата на депутатите, четирима са кандидатите за председател на парламента.  

ГЕРБ издигат Росен Желязков за председател на парламента. Той беше министър на транспорта в последния кабинет на Бойко Борисов и депутат в предишните събрания.  

„Продължаваме промяната” предлагат Никола Минчев, свален като председател на парламента непосредствено преди успешния вот на недоверие към кабинета "Петков". 

БСП също издигнаха свой кандидат, а именно Кристиан Вигенин – народен представител в 7 парламента и четири пъти заместник-председател на НС.  

"Възраждане" издигнаха официално кандидатурата на юриста Петър Петров за председател на Народното събрание. Ако той не бъде избран, от партията няма да подкрепят друга номинация. 

ДПС, „Демократична България” и „Български възход” обсъждат кого да подкрепят след утрешната клетва в пленарна зала. 

Каква е процедурата 

Пленарният ден започва с регистрация на народните представители (общо 240). Колко ще се регистрират е важно, защото с гласовете на половината плюс един започва процедурата по избора на нов председател. 

Ако се регистрират всички, трябват най-малко 121 гласа, за да има председател от първия тур. Председател на парламента се избира по обичайно едни и същи правила. 

"Избран е кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи необходимото мнозинство, се произвежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове. Избран е кандидатът, получил повече гласове", пише в стенограмата от заседанието на предходното 47-о Народно събрание. 

Това означава, че за да бъде избран кандидат от първия тур, ако всички депутати са на работа, ще му трябват поне 121 гласа. Тъй като това е почти изключено при разпределението и заявките на политическите сили, по всичко личи, че шеф на парламента ще бъде избран на втори тур. 

Какви са шансовете 

След като четири политически сили издигат свои кандидати, логично е на първия тур всеки да подкрепи своя. ГЕРБ - СДС има 67 депутати, "Продължаваме промяната" има 53 депутати, БСП има 25 народни представители, "Възраждане" има 27. Ако всяка партия подкрепи само своята номинация, изглежда, че към втория тур ще продължат Росен Желязков и Никола Минчев. 

Ако обаче още на първия тур Кристиан Вигенин получи подкрепата и на "Продължаваме промяната", и на "Демократична България", за него ще има 98 гласа. 

По същия начин могат да се увеличат и гласовете за Минчев - с подкрепа от партиите в останалата в края на правителството "Петков" тройна коалиция. Така на втори тур може да се окажат Никола Минчев и Кристиан Вигенин. 

Решаващи на първия тур ще са гласовете на ДПС - ако още на първия тур подкрепят кандидата на ГЕРБ - СДС, Желязков ще е сигурният продължаващ на втори тур. 

Сметката се усложнява допълнително от това, че не е известно кого ще подкрепи още от първия тур най-малобройната партия в парламента - "Български възход" с 12 депутати. 

Най-вероятно изглежда, че кой ще оглави парламента ще се реши на втория тур, тъй като няма как някой кандидат да събере необходимото мнозинство от първия тур. 

На втория тур от значение е единствено кой от двамата кандидати ще събере повече гласове, като в правилника на парламента няма необходим минимум задължителна подкрепа.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови