Край на мъката! Избраха Вежди Рашидов за председател на парламента

Избраха Вежди Рашидов за председател на парламента. Негов опонент беше Цвета Рангелова от "Възраждане".

Вежди Рашидов беше избран за председател на 48-ото Народно събрание със 139 гласа "за", против "73" и "въздържали се" 27. Против предложението бяха от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. От „Възраждане” гласуваха с „въздържал се”.

За втората номинация в това гласуване, Цвета Рангелова от "Възраждане", гласуваха 29 "за", против 71, въздържал се - 127.

ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход номинираха Вежди Рашидов за постоянен председател на 48-ото Народно събрание. Това обяви Корнелия Нинова след няколкочасовия председателски съвет.

"Нямахме единство, но постигнахме мнозинство. Упълномощена съм от мнозинството да предложа най-принципното нещо. Номинирам от името на 4 партии най-възрастния депутат Вежди Рашидов", обяви от трибуната лидерът на БСП.

10 пъти гласувахме за три дни - без резултат. Всички сме единодушни, че без избран председател се блокира парламентът и че трябва да се намери решение. Така се убива парламентарната демокрация и се отваря пътят на едноличната власт, посочи лидерът на БСП. Така се излага народът на риск през следващите зимни месеци от висока инфлация, бедност и неравенство, предупреди Корнелия Нинова.

Като основен аргумент "за" кандидатурата на Рашидов бе неговата възраст.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови