Кой може да наследи Нинова на лидерския пост в БСП?

Миналата година след сериозните размествания в партийната система и започващата политическа криза актуални бяха лидерски оставки - приети и повече неприети. Към момента обаче такива вълнения се очертават при социалистите и то с хоризонт началото на следващата година, когато ще бъде свикан партиен конгрес.

След като няколко структури на БСП снеха доверието от лидера Корнелия Нинова в червените редици започнаха да броят потенциалните наследници.

Отдавна кандидатурата си обяви политологът Боян Балев, член на Националния съвет на левицата.

Яростният опозиционер на настоящия лидер Калоян Паргов, доскоро дългогодишен лидер на столичните социалисти, също се готви да детронира Нинова. Говори се, че общинският съветник в столицата има европейска подкрепа от кръга около доскорошния президент на ПЕС Сергей Станишев.

Хората около настоящото ръководство разчитат на дипломатичния и балансиран Кристиян Вигенин.

Подкрепян от симпатизантите на президента Румен Радев в червените редици е Крум Зарков, който също отдавна обяви желанието си да модернизира столетната партия и открито се противопоставя на провежданите от ръководството политики. Неговият съмишленик Петър Витанов също има подкрепа да стане евентуално лидер на партията.

Но докато кандидат-лидерите се броят, оставка на Корнелия Нинова все пак няма, а и трябва да се отбележи, че тя оцеля дори и след резултата на последните избори, когато БСП се срина до пета политическа сила.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови