Одобриха вариант за поемане на контрола над рафинерията в Бургас

Парламентарната Комисия по енергетика прие на първо четене законопроекта на "Демократична България", който дава възможност на правителството да поеме оперативното управление на рафинерията на "Лукойл" в Бургас при опасност от енергийна криза.

От партията заявиха, че не става въпрос за национализация, а за начин да се защити националния интерес, съобщи БНР.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че миналата година предприятието е работило с 50 процента руски нефт и 50 на сто друг петрол.

"Да се въведе особеният търговски управител, който в случаи на злоупотреба с монополно положение, в случаи на санкция на Европейския съюз или на ООН, или възможност предприятие от критичната инфраструктура да спре, да може държавата да поема оперативния контрол.

А целта на законопроекта е: "Особеният търговски управител да може да поема оперативния контрол за максимум една година. Предлага се от икономическия министър, не може да се разпорежда с имущество. Което е възможно най-меката форма, тоест тук нашата цел не е да национализираме - в никакъв случай, руската рафинерия. А да направим така, че да не предизвикаме криза на пазара на горива в България".

Предложението бе прието на първо четене от депутатите в Енергийната комисия с 14 гласа "за" и четирима "въздържал се". Народните представители обаче отхвърлиха други два законодателни акта, свързани с горивата, предложени от ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната".

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови