Анатомията на проектокабинета Габровски: Кой кой е 

Неврохирургът проф. Николай Габровски представи проектокабинет, включващ участници в различни управления.

Това са кандидатът за министър на енергетиката Николай Павлов, кандидатът за правосъден министър Миглена Тачева, кандидатът за министър на транспорта Прошко Прошков, кандидатът за министър на културата Ириней Константинов, за вицепремиер по еврофондвете Милена Крумова, за министър на околната среда Миглена Плугчиева, за външен министър Драгомир Заков

Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски предложи днес на президента Румен Радев проектосъстава на евентуално бъдещо правителство. Той посочи, че всички номинирани са хора, известни в своята област на действие и отдалечени от партийните централи. Преглед на имената показва "шарен" кабинет с личности, ангажирали се в миналото с каузи както на ГЕРБ, така и на други политически сили - БСП, НДСВ и "Продължаваме промяната", хора, свързани с управлението на София, много бивши служебни министри и зам.-министри.

Прави впечатление, че две от трите жени вицепремиери - Миглена Тачева и Меглена Плугчиева, са бивши министри в кабинета на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ), оглавяван от Сергей Станишев. 

Тачева беше кадър на НДСВ, а Плугчиева - на БСП. Третата - Малина Крумова - имат опит в ресора за евросредствата и е била министър по еврофондовете в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017 г.) и на околната среда и водите в този на Марин Райков (2013 г.). Васил Грудев е бил министър на земеделието в служебното правителство на Георги Близнашки, заместник със същия ресор по време на втория кабинет "Борисов", на два пъти е оглавявал и фонд "Земеделие" (за два месеца - септември - ноември 2013 г., и през 2019 г.).

С биография на заместник-министри влизат още Маринела Петрова (зам.-министър в последния кабинет "Борисов", дългогодишен служител в Министерството на финансите), Добромир Симидчиев (в три кабинета - "Борисов", на Марин Райков и на Орешарски) и Атанас Запрянов (във втория кабинет "Борисов" при министър Николай Ненчев).

Прошко Прошков е общински съветник в София, а Иреней Константинов - директор на общинския театър "София".

Двама - кандидатът за енергетиката Николай Павлов и за икономиката Мартин Даневски са били уволнени пре управлението на кабинета "Петков". Трима - кандидатите за здравен, социален и образователен министър Благомир Здравков, Събина Събева и Славчо Томов, са с медицинско образование. Седем от двайсетимата, включително тримата вицепремиери, са жени.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови