Президентът наложи вето на промените в Изборния кодекс

Румен Радев е наложил вето на разпоредби в новия Изборен кодекс. Това съобщиха от президентството.

Промените бяха гласувани на 2 декември на 18-часово заседание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БПС. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" пък многократно заявиха, че приетите текстове заплашват честността на изборите. Основните сред тях са:

• В секциите с над 300 избиратели отново да се гласува и с машина, и с хартиена бюлетина

• "Тъмните стаички" за гласуване да отпаднат и да се заменят от паравани

• Резултатът от машините да се отчита не по данните на софтуера, а чрез броене на разписките

• Броенето остава в секционните комисии, няма да има преброителни центрове

• Данните от хартиеното и машинното гласуване да се отчитат и сумират от секционните комисии

• Резултатите да се пазят в паметта на машините, но само за доказателство при съмнения за манипулации

• Броенето на бюлетините в комисиите да се наблюдава и заснема с видео

• Район "Чужбина" остава, но без уточнение колко депутати ще излъчва, нито как

• Декларациите в чужбина, че няма да се гласува на друго място, ще могат да се попълват извън изборните секции

"Отчитам, че парламентарното мнозинство изостави част от набързо предложените изменения, които изначално променяха българския изборен процес. Приети бяха правила, които да направят по-добър баланса между осигуряването на тайната на вота и преодоляването на контролирания вот, чрез замяната на кабините за гласуване с паравани за гласуване. Законодателят гарантира определен минимум на възнаграждението на членовете на секционните избирателни комисии за отговорната и професионална работа, което не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата. 

Спрямо част от приетите промени, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати, обаче, упражнявам правото си мотивирано да върна за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс , приет от Народното събрание на 2 декември 2022 г.", посочва президентът.

В мотивите е записано: "Въпросът защо с промените е предприето смесване на гласуването с хартия или с машина в изборна секция. Като отговор се сочи стремежът избирателят да има "право на избор" как да гласува. Когато за едно и също право или задължение законът предвижда различно третиране, то трябва да се основава на обективен критерий.

Добавя, че с приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда.

"Това противоречи на целта избирателите да имат "право на избор" между хартия и машина, тъй като във

всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване", подчертава Радев.

Отбелязва още, че парламентът окончателно отмени заложената в Изборния кодекс перспектива за експериментално дистанционно гласуване.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови