От ЕК уверяват министъра на вътрешните работи за Шенген

Един от основните приоритети не само за МВР, но и за цялото правителство, е европейската интеграция и приемането на България в Шенген.

Това каза Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на видеоконферентен разговор с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Той потвърди готовност да води активен диалог с Нидерландия и Австрия, за да може да се стигне до положителен резултат до края на годината. "България и Румъния са готови и е време да се присъединят към Шенген", заяви Еврокомисарят Йохансон. Тя подчерта, че поддържа активен диалог с предстоящото Испанско председателство на съвета на ЕС по темата и също работи активно за постигане на целта.

Министър Стоянов благодари за подкрепата, която България получава от Европейската комисия за обезпечаване на сигурността на границата.

Ден преди разговора България получи официална информация, че получава подкрепа в размер на 22 762 440 евро, които са предвидени за ползване за осигуряване на оборудване. Предвижда се закупуването на високопроходими автомобили, както и на безпилотна летателна система.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови