Диана Йорданова, ГЕРБ: До 2017 г. се очаква ускоряване на икономическия растеж от 2,6% до 3,4 %

Туризмът сред основните приоритети

 

„До 2017 г. се очаква ускоряване на икономическия растеж от 2,6% до 3,4 %, като основен принос за това ще има ускоряването на растежа на 

потреблението на домакинствата и подобряване на инвестиционната активност в страната”. Това каза на провеждащата се днес конференция на тема "Висококонкурентен реален сектор за устойчив икономически растеж и заетост" народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова. Форумът се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и от Групата на работодателите на Европейски икономически и социален съвет в двореца "Евксиноград".

„Визията ни за управление намира отражение в програмата „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България". Придържайки се към националните приоритети, ще осигурим условия за постигане на дългосрочен икономически растеж, като политиката на правителството ще продължи да бъде насочена към подобряване на бизнес средата, повишаване на заетостта, ограничаване на безработицата и намаляване на административната тежест”, каза още Йорданова и посочи основните моменти, даващи заявка за дългоочакваната финансова и икономическа стабилност. 

В икономическата си част програмата се базира на напълно точното разбиране, че като оставим настрана макроикономическия климат, основната спирачка пред българския бизнес е необяснимата административна тежест и корупцията, която я следва. 

„В това отношение предлагаме сравнително ясни и конкретни мерки – изискване за по-бърза работа на администрацията при регистрация на бизнес, отпадане на част от административната тежест при строителство и обновяване на сгради, по-бърза регистрация по ДДС. Всички мерки тук са в правилната посока и между другото имат двоен позитивен ефект – от една страна, спестяват малко пари и много главоболия на бизнеса, а от друга, му позволяват да предложи услугите си на по-конкурентни цени”, каза Диана Йорданова.

„Ако до скоро икономическият растеж се виждаше през призмата на еврофондовете, сега за първи път европейските пари се разглеждат като един от пътищата, но създаването на среда за иновации се възприема като правдоподобен път на икономически растеж. В това отношение програмата акцентира на  финансиране чрез технологични паркове, активна развойна дейност по приетото от Европейския парламент съвместно предприятие "Горивни клетки", държавна активност в областта на клъстерите.  

Друг ясен икономически приоритет – туризмът.

За там имаме ясни предимства за развитието на сектора като природа, забележителности, ноу-хау, член сме на Европейския съюз. Ако компенсираме там, където има недостатъци – маркетинг, реклама, инфраструктура - секторът ще се окаже способен да създаде значителен икономически растеж”, категорична е Диана Йорданова, която е зам.-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.  

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови