Иван Вълков: Имаме силни кандидатури, повече са новите лица

Когато има приемственост, Общинският съвет ще влезе с един летящ старт

Интервю на Ирина Генова с депутата от ГЕРБ Иван Вълков

 

- Г-н Вълков, мина общинската конференция на ГЕРБ-Бургас, има 107 номинации за общински съветници. Има ли нови лица, на какво залагате, има ли интересни личности, които не са толкова известни?

- Искам да кажа, че съм изключително удовлетворен от големия брой желаещи и от качествените кандидати, които се появиха в нашата листа с кандидати за общински съветници – много силни кандидатури от професионална гледна точка, постигнали много успехи в своята област. Имаме юристи, архитекти, инженери, икономисти, има и голяма част от публичната администрацията – доста широк спектър от професии са застъпени. Една част са стари общински съветници, друга част са нови лица, може би повече от старите.

Имаме доста опит натрупан и смятаме, че подходът, който трябва да се следва е да има една приемственост между старите и новите. Обща взето трябва да има един баланс. Когато има приемственост, Общинският съвет ще влезе с един летящ старт.

- Има ли млади номинации сред кандидатите? Каква част са те от всички?

- Има млади хора. Повече от 20% са под 33 години. Всичките ни кандидати са с висше образование. Съгласно нашия правилник, листите се нареждат в Изпълнителната комисия. Това, което представлява интерес е кой ще е водачът на листата.

- Кога ще стане ясно кой ще е водачът и кои ще са включени в листата?

- В края на август, началото на септември, ще бъде окомплектована листата и ще я обявим официално на пресконференция. Това е практиката, която сме следвали до момента, това ще бъде предложено и на тези избори. Оценката на общинските съветници трябва да е конкретна. Не всички са оратори, някои участват много силно в комисиите.

- Тъй като Вие сте член на Транспортната комисия, искам да Ви питам, след като в Бургас има една добра транспортна схема, мисли ли се такава да се внедри и в другите курортни селища в Бургаска област? Трафикът става доста труден, когато настъпи туристическият сезон.

- Трябва да се завърши с техническата инфраструктура – имам предвид – пречиствателни станции, ВиК мрежа, депа за сметосъбиране. тези обекти са на стойност над 400 млн. лв. Нашият регион ще бъде един от първите в страната, в който големите селища ще бъдат напълно обезпечени с такава инфраструктура.  По този начин ние даваме своя принос в опазване на околната среда и в частност Черно море. Ще имаме едно по-екологично чисто Черно море, което е предпоставка за развитието туризма – един от най-печелившите отрасли в нашата икономика.

Приоритет е развитието пътна инфраструктура. Работи се по три направления. Първото е по отношение на пътищата в региона. Беше завършен пътят Бургас - Малко Търново. Сега предстои завършването на Бургас – Елхово.

За съжаление не всичко е възможно да става толкова бързо. Пътят Бургас – Слънчев бряг е най-голямата болка на всички които живеят в този регион и на туристите. Летище Бургас посреща над 2.5 млн. туристи годишно.

В момента се работи за осъществяването на две отсечки – Поморие – Ахелой, която е на фаза – избор на изпълнител. На същото фаза е и обходът на Ахелой. На обхода на Поморие се извършва в момента в МОСВ необходимият ОВОС, след което ще се премине към процедурите по отчуждаването на земите. Административните актове, които вървят ще дадат възможност през есента да направим първа копка на някой от обектите. Реализацията им аз виждам в рамките на две години, което ще е най-добрият вариант.

Другата линия по която се работи това е морския транспорт – свидетели сме на отваряне на Бургас към морето – откриването на морска гара, предстои откриването на морската кула – за морския трафик и сигурността на корабоплаването в Черно море.

За нас в тази насока се дават добри предпоставки за развитието на корабоплаването между Бургас, Созопол и Несебър. Към тях може да се включват и Царево, и Поморие. Изградени бяха и няколко рибарски пристанища. Това ще даде възможност на голяма част от туристите да извършват своите посещения по море – например му Созопол и  Бургас. Закупени са 5-6 нови кораба, които се ползват от частни собственици. Рекоструира се в морски център в Бургас - с музей, изложбени зали, търговско помещение – т. нар Магазия №1, чиято конструкция е като на Айфеловата кула. Там може да се развият вътрешни превози, съответно и за връзката с другия голям град по нашето Черноморие  – Варна.

Третата линия е велосипедният транспорт. В момента в бургаската община се извършва доста мащабен проект по интегрирания градски транспорт  – велоалеи. Те ще са не само между Бургас и Сарафово, а ще стигат и до Поморие, а в другата посока и до Созопол. Там има един стар път, успореден на сега съществуващото трасе и с малки корекции може да се направи велоалея от около 50 километра, която може да се ползва и от гражданите, и туристите.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови