Листите за общински съветници - сметка без кръчмар

Преференциалният вот ще определи кой ще влезе в местния парламент

Може и да сте забравили феномена 15/15 от изборите за Европейски парламент, при които преференциалния вот изигра лоша шега на Сергей Станишев, а случайността изстреля на първо място никому неизвестния политолог Момчил Неков. 

Тази случайност се повтори и на парламентарните избори и принуди ДПС да направи „самоотвод” на няколко свои непослушни кандидати, които се възползваха от него.

Предстоящите местни избори ще родят още много подобни феномена, но по-лошото е, че преференциалния вот по своята същност ще обърка сметките на партийните централи, които редят листите на кандидатите за общински съветници. Според специалисти ще има и рекорден брой невалидни бюлетини, заради  ниската политическа грамотност на избирателите. Факт, макар и неприятен.

Според източници на burgasdream.com вече се подготвят указания, които да бъдат сведени  до структурите по места, с които се нарежда да се правят разяснителни кампании, в които директно да се забранява преференциалния вот. Обяснението е ,че има опасност в някои региони да набъбнат невалидните бюлетини заради допуснати грешки.

Другият проблем, който се опитват партийните централи да скрият е, че всеки един кандидат за общински съветник може при активна предизборна работа и с добър политически имидж, да изпревари не само колегите си на предни позиции, но и да измести водача на листата. Ако към това се прибави и негативния вот към определени кандидати, първоначалната подредба може да се окаже само едно добро пожелание.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови