Колко прозрачни са общините в Бургаска област?

Община Несебър на дъното на годишната класация на Програма Достъп до Информация

Всяка година Фондация Програма Достъп до Информация публикува доклад, в който разкрива до колко прозрачни са българските държавни и общински институции, до колко спазват Закона за достъп до обществената информация и как през годините се променят нагласите им спрямо очакванията на обществото.

Докладът за 2015 година е изготвен след проучване на 544 държавни институции и ведомства, както и на всички български общини. Класацията е прелюбопитна, заради наближаващите местни избори и заради възможността да се прецени дали общините и държавните институции през годините са имали волята да променят отношението си към правото на достъп до обществена информация.

По отношение на общините в Бургаска област класацията на неправителствената организация праща на дъното общините Несебър и Малко Търново. Странджанската община е на 433-то място, а морската община съвсем е залепнала на дъното, като е поставена на 443-то място.

Отличници по прозрачност и в предоставянето на информация са общините Созопол и Бургас. Община Бургас е класирана на 21 място сред обследваните 544 държавни и общински институции и ведомства. А Созопол държи челното място не само сред общините в Бургаска област, но и в цялата страна със своето 16-то място, като пред нея по прозрачност са класирани 11 общини, сред които е Столична община.

Златната среда в класацията държат общините Приморско и Карнобат. В класацията за прозрачност е обследвана и Областна управа-Бургас, чиято прозрачност я поставя на 176 място.

Фондация Програма Достъп до Информация е създадена през 2001 година и е допринесла за приемането на Закон за достъп до обществена информация  през 2000 г. и подобряването му през 2008 г., за безплатния достъп до търговския регистър в интернет, за безплатния достъп до Държавен вестник в интернет, както и за свободния достъп до регистъра на имуществото и доходите на висши държавни служители в интернет и за достъпа до документите на бившата Държавна сигурност за лично запознаване или разследвания.

http://www.aip-bg.org/surveys/%D0%A0%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3/206914/

Добавете коментар


Защитен код
Обнови