ЕС дава 55 млн. евро на България за бежанците и за социални плащания

Европейската комисия съобщи в понеделник, че ще изплати на България 55 млн. евро чрез Европейския социален фонд, за социални плащания.

18.6 млн. евро ще са за покриване на основни нужди на уязвими групи като храна и продукти от първа необходимост. От тях ще могат се ползват и украинските бежанци. Те ще могат да заменят ваучерите си срещу храна, дрехи и училищни пособия за деца и за други основни нужди.

Други 36.4 млн. евро ще бъдат насочени за запазване на работните места и подобряване на услугите за грижи за хора с увреждания. От тях 23.8 милиона евро (около 2/3) ще подкрепят "Проекта за солидарност", който помага на 9 хил. души, бягащи от руската инвазия в Украйна, да се интегрират на българския пазар на труда, като наред с другото предлага психологическа подкрепа, кариерно ориентиране и консултации по заетостта, се казва в съобщение на еврокомисията.

Парите са от програмата на ЕС за възстановяване от пандемията, малка част от която минава през кохезионните фондове чрез инструмента REACT-EU. По основната част от програмата - плана за възстановяване, България все още очаква одобрение на поисканите от правителството 1.37 млрд. евро първо плащане.

По данни на българското правителство в страната има 85 483 украински бежанци, от които 21 хил. са настанени в държавни жилища, а останалите са на свободен наем.

Според председателя на агенцията за бежанците Мариана Тошева под 5 хил. украински бежанци в България работят.

В края на август еврокомисията съобщи, че България е поискала заем от 460 млн. евро по друга социална програма за покриване на разходи за COVID мерки.

Те са по линия на финансовия инструмент SURE (Европейски инструмент за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица при извънредна ситуация), който беше създаден, за да подпомогне социалните мерки в европейските държави по време на пандемията от COVID-19 през 2020 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови