Как туризмът в Гърция се връща към върховете отпреди пандемията

Летният туристически сезон за региона на Халкидики в Гърция е почти близък по резултати до 2019 година - преди пандемията.

Това коментира Янис Ласпас, член на УС на Асоциацията на хотелиерите в Халкидики, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че разходите на бизнеса също са се увеличили заради цената на електроенергията и инфлацията. Въпреки това средните цени в хотелите не са се увеличили. Ръст има при цените за трансферите и другите услуги.

„За следващата година все още не знаем какви ще бъдат цените, но увеличението ще бъде с минимум 10%, за да се избегнат фалити на хотели", очаква събеседникът.

Основните пазари на туристическия бранш в Халкидики са Великобритания, Германия и Балканските страни (главно Румъния, Сърбия и България), каза Ласпас. “Много българи имат имоти в Халкидики, така че тук няма толкова много български туристи, но има българи, които живеят тук през цялото лято”, уточни гостът.

"След две години на пандемия основните предизвикателства са, че трябва да бъдат покрити много допълнителни разходи, което е много трудно за един сезон. Допълнителните разходи достигат до 40% на стая и е много трудно да бъдат прехвърлени на клиента. Затова ние поемаме част от увеличението, но все пак нямаше как да не увеличим и цените. Искаме да предлагаме цялостно преживяване. Опитваме се да постигнем баланс и добро съотношение между цена и качество", разказа Ласпас.

Гостът говори и за новите проекти, които ще дадат възможност през следващите години да бъде създадена допълнителна леглова база, за да се посрещне увеличаващото се търсене, както и за нуждата държавата да подпомогне бранша чрез отваряне на затворени училища за професионално обучение на кадрите, нужни в туристическата индустрия, както и за отварянето на нови.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови