Ликвидират опашките по границата с Турция, обсъдиха и нова жп линия

Намаляване на задръстванията и по-лесно преминаване през българо-турската граница, това обсъдиха транспортните министри на двете страни. Срещата се проведе на граничен пункт "Капъкуле".

Обсъдена беше и идеята за изграждане на нова железопътна линия между България и Турция.

Основната цел на срещата беше да бъде решен проблемът с огромните опашки по пунктовете "Капъкуле" и "Капитан Андреево", и чакането на границата с часове.

"Агенция "Митници" сключи договор, предстои изпълнение, а в рамките на 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони, което сериозно ще увеличи капацитета. Това ще стане или декември, или януари", поясни министърът на транспорта Христо Алексиев.

По данни на Агенция "Митници" от октомври миналата година досега са обработени със 100 хиляди товарни камиона повече в сравнение с година по-рано.

"Трябва да задействаме изграждането на Ро-Ро терминалната линия между пристанищата Бургас-Карасу и да прехвърлим търговията на стоки да минава по нея. Така ще намалим натоварването на границата. Това е от изключително значение, тъй като България е врата на Турция за Европа", подчерта министърът на транспорта на Турция Адил Караисмаилоглу.

Очакванията са заради Ковид кризата и войната в Украйна трафикът по границата да продължава да се увеличава.

"Колкото и да увеличаваме капацитета, този проблем не може да бъде решен, ще работим много по-сериозно за алтернативните, които са свързани с железопътен транспорт и Ро-Ро", допълни Алексиев.

Министрите са обсъдили и актуализиране на сключената още през 2006 г. спогодба за жп връзката Свиленград - Капъкуле и за обслужване на гарата от турска страна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови