Финландия осъди Газпром за спрения газ. България – кога? 

Финландският газов оператор Gasum спечели дело срещу "Газпром" заради искането на руската страна доставяният газ да се плаща в рубли, на основание на което Русия спря кранчето за Финландия. 

Това стана ясно от съобщение на сайта на финландската компания. Съгласно съобщението, на 14 ноември арбитражът е постановил, че финландската страна не е задължена да плаща в рубли нито съгласно предложената от руска страна процедура за плащане. 

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нареди всички т.нар. "неприятелски страни", сред които е поставена и България, да плащат за руския газ в рубли. 

Схемата обаче е следната - в "Газпромбанк" се откриват две сметки, едната от които в твърда валута (евро, долари), а другата - в рубли. Плащането се прави в твърда валута, а след това "Газпромбанк" конвертира в рубли по курс, определен от Руската централна банка т.е. от Путин. 

Впоследствие беше предложена промяна в руската схема за плащане в рубли - паричните преводи на европейските контрагенти да не бъдат превалутирани през Московската фондова борса (без сделката да има определен период на затваряне т.е. може да се отлага безкрайно), а това ще става в клирингов център и няма да се минава през трети страни. 

Освен това, арбитражът нарежда на двете страни да продължат преговорите, за да бъде изпълнен договорът за доставка на руски газ. 

Засега доставките към Финландия от Русия няма да продължат, предупреждава Gasum. Финландците добавят и, че няма да коментират темата, докато текат преговорите с "Газпром". 

Припомняме, че когато "Газпром" спря газа за България, правителството на Кирил Петков заяви категорично, че договорът трябва да се изпълни и че всеки месец от българска страна е правен опит за плащане. Когато обаче дойде служебното правителство, говоренето беше променено. 

Стигна се дотам служебният енергиен министър Росен Христов да обяви как тръгваме по пътя на преговори с "Газпром" и то с уточнение за неизбежност, само че се стигна до абсурди като съждението му "Ами то отговорът беше изчакайте да помислим". 

Най-знаменито обаче в историята между Христов и "Газпром" беше изказването му, че "Газпром" не е отговорила към момента, обаче самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови