Намалява хамсията в Черно море, предлагат забрана за улов

Запасите от хамсия в Черно море са достигнали етап на изчерпване. Експерт предупреждава, че трябва да се въведе забрана за риболов, предупреждава в. "Хюриет".

Рибарите в черноморските пристанища, където се намират близо 75 % от риболовните стопанства в страната, излязоха в морето на 1 септември.

Според представители на сектора те са предвиждали изобилие от костур през новия риболовен сезон, като броят на хамсията е намалял, тъй като през последните години тя е започнала да се премества в Грузия.

Отбелязвайки, че запасите от хамсия в Черно море са достигнали етапа на изчерпване, Мехмет Айдън, професор от университета в Орду, заяви: "Основната причина за намаляването на запасите е избиването на хамсията в Грузия. Нашите риболовни кораби отиват до грузинската граница и там ловят много малки хамсии."

В момента има запаси от хамсия със среден размер 7-8 сантиметра, казва той.

От 100 килограма уловена риба 10 килограма стигат до трюма, а 90 килограма се изхвърлят в морето мъртви, отбелязва експертът.

Необходими са строги мерки и в други държави с брегове на Черно море, за да се защитят запасите от хамсия, предупреди той и добави: "Трябва да спрем това клане, като осигурим съвместен консорциум. Риболовът на хамсия трябва да бъде забранен поне за един месец."

"И тези, които отглеждат хамсия, и тези, които я продават, не харесват размера ѝ", заяви рибарят Бурчин Доган. "Ние също не искаме да продаваме в малък размер, но трябва да го правим, защото трябва да плащаме на служителите, които работят за нас."

Миналата година Министерството на земеделието и горите временно забрани риболова на хамсия в по-голямата част от Босфора и Черно море заради увеличаването на процента на тези с дължина под 9 сантиметра.

Износът на хамсия от Турция е намалял с 50 % през септември-октомври в сравнение със същия период на миналата година поради по-топлото време и по-голямата популация на костур в моретата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови