Обрат за руския газ. Путин се отказа от рублите 

Руският президент Владимир Путин отново разреши някои плащания за газ в чужда валута от страна на враждебни държави, става ясно от публикувани на сайта за правна информация на Руската федерация промени в указа за доставките на руския природен газ.

Новите текстове позволяват на руските доставчици да извършват разпащания с купувачи на газ в чужда валута, ако събират дългове за доставки на газ от чуждестранни купувачи или самите те погасяват дългове към руски доставчици по договори за доставка на природен газ.

Разплащанията могат да бъдат в чуждестранната валута, предвидена в договора, и да бъдат реализирани през специална сметка, е записано в текста.

През април Путин подписа указ, който забрани на "Газпром" да приема плащания в друга валута, освен в руски рубли. Изпълнявайки този нормативен акт, газовата компания едностранно промени договорите за доставка, в които са описани начините за плащания и използваната валута.

България отчете, че предложената нова схема крие рискове и отказа да изпълни искането, съответно и "Газпром" спря доставките от 27 април. На 31 декември дългосрочният договор на България с "Газпром Експорт" изтича и няма да бъде подновен. 

От "Булгаргаз" отказват коментар дали се готвят за арбитраж заради спрените доставки. Служебният министър на енергетиката Росен Христов обаче коментира на няколко пъти, че се анализират възможностите за завеждане на иск.

В измененията на указа е отбелязано още, че погасяването на дълга на чуждестранните купувачи по договор за доставка на газ не е основание след това руските доставчици да подновят доставките на газ, ако не са изпълнени другите изисквания по акта, подписан на 31 март.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови