Живко Табаков: Морално ли е общинските съветници да получават по 1700 лв. за работен ден

Бургаските общински съветници ще гласуват на поредната си сесия увеличение на заплата на кмета. Заседанието е насрочено за 27 октомври, четвъртък.

В докладна записка, подписана от 25 местни политици от различни партии предлагат основното трудово възнаграждение на градоначалника Димитър Николов да бъде обвързано с основната месечна заплата на министър. 

Според съветниците Николов трябва да получава 50 % от възнаграждението на един министър, а увеличението на заплатата ще стане факт от 1 януари догодина.

Лидерът на Движение България на гражданите Живко Табаков коментира пред журналисти, че новото предложение ще доведе не само до по-висока кметска заплата, но и по-високи възнаграждения на председателя на Общинския съвет, както и на съветниците.

Така, по груби сметки според Табаков, ако местният парламент подкрепи предложението, бюджетът ще бъде утежнен със 600 000 лева.

„Заплатата на министър се формира от 3 средни работни заплати и се променя на тримесечие от Националния статистически институт. През август месец възнаграждението на един министър беше 6300 лева, в момента е 6700 лева, а в началото на следващата година ще е 7000 лева.

Пресметнато това означава, че кметът на община Бургас ще получава 3500 лева, а председателят на Общинския съвет ще взима 90 % от възнаграждението на кмета, което ще е 3150 лева.

Заплатите на общинските съветници са 54 % от заплатата на председателя на ОБС. Това означава, че една заплата на общински съветник ще стане 1700 лева, като в момента те получават 1000 лева“, коментира Табаков.

И допълни: „Не съм против увеличението на заплатата на кмета, особено когато става въпрос за човек, който работи в администрацията и е ангажиран 7 дни от седмицата. Подобно предложение имахме в началото на мандата, но докладна записка тогава, касаеше единствено и само увеличението на заплатата на кмета. Нека хората да преценят дали е морално съветниците в рамките на един работен ден да получават със 700 лева повече“.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови