Петков: Коалиция «хартиена бюлетина» ще е провал

Ще бъде поредния провал на нас политиците, ако върнем хартиената бюлетина. Това заяви в ефира на БиТиВи лидерът на Продължаваме промяната и бивш премиер Кирил Петков.

По думите му хартиената бюлетина е вододел за ПП. Нашите коалиционни промени трябва да се разграничат от нея. Тя отваря врата за злоупотреби на изборите. Важно е за България да не се връщаме назад, поясни Петков. Той посочи, че именно за това е отправил предложение към БСП, ПП да подкрепи кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на НС, ако левицата се откаже от хартиената бюлетина.

Най-критично е да видим дали партиите са готови да направят истинска промяна или това ще си остане само на думи. Ние ще бъдем силна опозиция на хартиената бюлетина. Оставяме вратата за БСП отворена, допълни лидерът на ПП.

За връщането на хартиена бюлетина вече се обявиха ГЕРБ и БСП. Против връщането й се обяви лидерът на Български възход Стефан Янев. Не е ясно обаче как ще гласуват ДПС и Възраждане.

Кирил Петков коментира и темата за бюджета. Според него днес е станало ясно, че съществуващият бюджет е перспективен и служебния кабинет смята да го удължи. Приходите ще са повече от очакваното, поясни той. Бившият премиер изрази притеснение за големите капиталови разходи, заложени в бюджета за декември. Според него ще има големи разплащания, най вероятно към строителни компании.

Хем няма бюджет за 2023 година, хем служебното правителство не иска да внесе такъв, изтъкна Петков. Той определи твърденията, че големият дефицит ще ни отдалечи от влизането в еврозоната като несъстоятелни.

Кирил Петков призова президента Румен Радев да не бяга от отговорност. Ако не се внесе бюджет, няма да се увеличат пенсиите и минималната работна заплата, допълни бившият премиер.

Той заяви, че Продължаваме промяната ще отидат на консултациите при президента. Петков повтори, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. Няма да се прегърнем в коалиция за националното спасение. На България й трябва конструктивна опозиция, каза още той.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови